fbpx

Rakić: Proces povratka pod velikim znakom pitanja

Горан Ракић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić osudio je onemogućavanje grupi od 50 vernika, raseljenih koji su u tom mestu do 1999. godine živeli, da u nedelju prisustvuju manastirskoj slavi, prazniku Svete Trojice u Mušutištu.

Rakić ocenjuje da je sprečavanje raseljenih da samo na dan posete svoja vekovna ognjišta apsurdno i ističe da se ovime pokazuje kolika je volja kosovskih institucija da pomognu povratak raseljenih lica.

”Konstantno se suočavamo sa ovakvim problemima kada je Mušutište u pitanju. Ovo je pokazatelj da je proces povratka na Kosovu pod velikim znakom pitanja i da krivce za to treba da tražimo upravo u institucijama koje nemaju volju da nam pomognu da ovo pitanje reševamo na jedan pozitivniji način. Predstavnici međunarodne zajednice moraju podrobnije da se pozabave svime onime što nas sprečava da veći broj raseljenih vratimo na Kosovo“, navodi Rakić.

On takođe pita, „ako policija ne može da obezbedi jedan dan boravka raseljenima u Mušutištu kako bi to tek izgledalo kada bi se raseljeni vratili da žive u ovom mestu?“

”Žalosno je što nakon više od dve decenije od napuštanja svojih kuća, raseljeni ne mogu da svoje domove i svoju crkvu posete i to zapravo govori da se suživot ne može graditi na temeljima zabrana i ograničenja Srbima”, kazao je ministar za zajednice i povratak Goran Rakić.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: