fbpx

Kancelarija za KiM: Tokom vikenda obijena crkvena kancelarija u D. Gušterici i 11 povratničkih kuća u Klobukaru kod N. Brda

Обијена црквена канцеларија у Доњој Гуштерици; Фото: Канцеларија за КиМ

Proteklog vikenda na prostoru Kosova i Metohije dogodila su se još dva etnički motivisana incidenta, obijena je crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici, a vandalizovano je i obijeno 11 povratničkih kuća u selu Klobukar u opštini Novo Brdo, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi u saopštenju, pljačku objekta SPC koji se nalazi u crkvenom dvorištu u Donjoj Gušterici primetio je i prijavio sveštenik koji je jutros zatekao razvaljena vrata, otvoren prozor i razbacane stvari po kancelariji.

“Ovo je 15 napad na objekte Srpske pravoslavne crkve od početka godine što nedvosmisleno pokazuje duboko nepoštovanje i nedopustiv odnos Albanaca prema vernicima i vrednostima SPC”, piše u saopštenju.

Dalje se navodi da je prethodno od 21 povratničke kuće u selu kod Novog Brda, čak 11 obijeno proteklog vikenda, polomljeni su prozori, vrata i načinjena druga materijalna šteta.

Obijene kuće; Foto: Kancelarija za KiM

“Ovime se broj zabeleženih etnički motivisanih incidenata za svega 48 sati na prostoru KiM popeo na šest. Podsetimo, pored obijenih objekata, noćas su nožem izbodena dvojica mladića srpske nacionalnosti iz Parteša, opljačkane su dve prodavnice Srba u Velikoj Hoči, raseljenim vernicima iz Suve Reke nije dozvoljeno da prisustvuju slavi u Mušutištu, a razbojnici su pokušali da obiju parohijski dom u Osojanu. Ovakva statistika pokazuje da je po sredi sistemski napad na Srbe, njihovu imovinu i objekte SPC, a da talas nasilja svoj koren ima u Prištini i odnosu vlasti Aljbina Kurtija prema Srbima”, navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju pitaju predstavnike međunarodnih organizacija koje deluju na prostoru Kosova i Metohije da li će i kada dići glas protiv terorra kojem su izloženi Srbi na KiM i poslati poruku nulte tolerancije prema nasilju nad Srbima?

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviće da gradi kuće na prostoru KiM, pomaže SPC u pokrajini, ekonomski osnažuje naš narod, ali će ovi incidenti ostati mrlja na licu međunarodnih predstavnika”, zaključuje se u saopštenju.

Ana Marković
%d bloggers like this: