fbpx

Usvojen izveštaj EP o Srbiji, prvi put se traži međusobno priznanje Srbije i Kosova

Европска унија

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) usvojio je tekst izveštaja o Srbiji kojim se izražava podrška EP „budućem članstvu Srbije u EU”, ali u kome se po prvi put navodi da konačni sporazum između Srbije i Kosova treba da bude „zasnovan na međusobnom priznanju“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ova ocena je uvedena prilikom glasanja amandmana u konačnom izveštaju o Srbiji u Spoljnopolitčkom komitetu EP (AFET).

Za ovaj izveštaj je glasalo 50 članova AFET-a, protiv je bilo pet, a troje uzdržanih.

Osim odnosa sa Kosovo i vladavine prava u zemlji, izglasni izveštaj obuhvata i usklađivanje sa politikama sankcija protiv Rusije, kao kriterijum za ukupan napredak Srbije u pristupnom procesu u EU.

Novoizabrane vlasti u Beogradu se pozivaju da „da pokažu stvarnu posvećenost vrednostima EU i da se usklade sa odlukama i poziciji EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, uključujući sankcije Rusiji“.

Dodaje se da se u izveštaju srpske vlasti takođe pozivaju da deluju protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da prekinu svaku retoriku i postupke koji podrivaju integritet zemalja u susedstvu i ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje.

Komisija Evropskog parlamenta izražava žaljenje zbog kontinuiranog pritiska na pravosuđe i javnog poricanja međunarodnih presuda za ratne zločine. Zbog toga poziva novoizabranu većinu da prioritetno ojača garancije za nezavisnost i efikasnost pravosuđa.

Vladimir Bilčik, stalni izvetsilac za Srbiju u EP i autor teksta, nakon glasanja izjavio je da je njegova želja da „posle izbora u aprilu 2022. i ruskog agresorskog rata, naši partneri u Srbiji shvate koliko je potrebno da hitno napreduje na svom evropskom putu“, i dodao da izveštaj odražava političku realnost u Srbiji sa posebnim fokusom na važnost tekućih reformi i usklađivanja sa politikom EU.

„Kao izvestilac EP spreman sam da radim zajedno sa novim rukovodstvom u Beogradu kako bismo pomogli u postizanju pozitivnih promena za evropsku Srbiju“, izjavio je Bilčik.

O izglasanom izveštaju raspravljaće se na plenarnoj sednici EP u julu, nakon čega će dobiti formu rezolucije.

Izvor: RSE
%d bloggers like this: