fbpx

Kancelarija za KiM: U Gojbulji kod Vučitrna kamenovana osnovna škola „21. novembar“

Каменована школа у Гојбуљи; Фото: Канцеларија за КиМ

U selu Gojbulja u opštini Vučitrn, kamenovana je osnovna škola „21. novembar“  i tom prilikom polomljen je prozor na učionici, oštećena vrata nove, kao i vrata starog objekta škole, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi, pored materijalne štete koja je pričinjena, slučaj je uznemirio roditelje i decu koja pohađaju ovu obrazovnu ustanovu, a direktor škole će o incidentu obavestiti i policiju i predstavnike Kfora koji pokrivaju ovaj reon.

„Ovim incidentom nastavljen je opasni niz etnički motivisanih napada na Srbe kojima svedočimo poslednjih dana, a posebno alarmantna činjenica jeste da je napadnut objekat u kome borave deca. Današljim incidentom, broj napada na Srbe, srpsku imovinu i objekte SPC od početka 2022. godine popeo se na 60, a ukupno od početka prošle godine imamo 188 ovakvih slučajeva“, navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju će sanirati štetu koja je pričinjena i nastaviće da ulaže u srpske sredine na KiM, ali očekuje od predstavnika međunarodne zajednice da prekinu sa politikom nereagovanja i jasno osude ovaj i sve prethodne incidente, dodaje se u saopštenju.

„Nema sumnje da je porast broja etnički motivisanih incidenata koji unose nemir i zabinutost posebno kod Srba koji žive južno od Ibra posledica antisrpske politike Prištine koja ekstremste i izgrednike sokoli politikom nekažnjavanja i međunarodni predstavnici ne smeju biti nemi posmattrači niti saučesnici svojim nereagovanjem“, zaključeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ana Marković
%d bloggers like this: