fbpx

Šarl Mišel: Treba da se sprovedu svi postignuti sporazumi; Osmani: Srbija da prizna Kosovo

Мишел и Османи; Фото: в. Ћуп

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani da je potrebno što pre postići napredak u dijalogu Beograda i Prištine, ali i da je potrebno sprovesti sve do sada postignute sporazume. Osmani je ponovila da je za normalizaciju odnosa potrebno priznanje Srbije, te da će se na taj način stvoriti dobri međususedski odnosi, koji vode ka učlanjenju u Evropsku uniju.

Mišel je naveo da treba da postoji napredak u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, kao i preuzete obaveze.

„Treba da se sprovedu svi procesi postignuti u prošlosti. Evropska unija treba da bude u obavezi da pomogne i diskutuje pitanja sa vlastima u Srbiji i nadam se da ćemo u nekoliko narednih meseci imati napredak. Znam da postoje različiti pogledi, ali otvorena pitanja treba da se tretiraju. Bitno je i za Kosovo i Srbiju da napreduju, a to je bitno i za čitav region“, rekao je Mišel, odgovarajući na pitanje novinara o planovima Kosova za učlanjenje u Evropsku uniju.

„Što se tiče dijaloga Prištine i Beograda nadam se da će obe strane postići napredak, što će dovesti do stabilnosti i razumevanja za sve na Zapadnom Balkanu. Treba da budemo u stanju da stvaramo više kontakata i veoma je bitno za nas da radimo naše domaće zadatke i na poslednjim sastancima u julu treba da potvrdimo politička angažovanja koja ćemo imati, da damo novu energiju i da ubrzamo proces. Veoma je bitno da se od strane Zapadnog Balkana preduzmu radnje da se spuste tenzije i da što pre postignemo odluke koje su veoma bitne“, dodao je Mišel.

Mišel i Osmani; Foto: V. Ćup

Kosovska predsednica takođe je govorila o normalizaciji odnosa sa Srbijom i ponovila da Srbija treba da prihvati realnost, nezavisno Kosovo.

„Mi verujemo da u tom procesu, kao i u svakom drugom procesu, veoma je bitno da govorimo koje je jedino rešenje koje će stvoriti dugoročni mir, a to je recipročno priznanje. Samo kada Srbija prizna realnost, nezavisno Kosovo, koje je nepovratna realnost, koje je tu da zauvek ostane takvo, onda ćemo zaista videti dugoročni mir ispred nas, a videćemo i konkretne korake za čitav naš region u pravcu učlanjenja u Evropsku uniju. Nadamo se da će što pre Srbija napraviti korake u smislu priznanja Republike Kosovo i da će stvoriti prostora za izgradnju dobrih međususedskih odnosa. Kosovo do danas nikada nije bilo blokator procesa dijaloga, nasuprot je bilo i ostaće konstruktivna strana kakvo je bilo u prošlosti, tako će biti u budućnosti“, istakla je Osmani, odgovarajući na pitanje novinarke našeg portala da li će i kada da se na visoko-političkom nivou sastane sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Predsednica Kosova ponovila je da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima, te da je to potvrdila i Evropska komisija. Ona je podsetila da i dalje postoje države koje se protive da Kosovo dobije liberalizaciju, ali da će oni nastaviti da sa njima pregovaraju.

Nakon Osmani, Šarl Mišel razgovarao je i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Ana Marković

 

 

 

%d bloggers like this: