fbpx

Gračanica: Otvorena izložba slika mladog umetnika Veselja Salijia

Изложба Фото: М. Максимовић

U Centru građanske energije, u Gračanici, otvorena je izložba slika mladog umetnika iz Kosovske Kamenice Veselja Salijia.

Izložba je organizovana od strane nevladine organizacije „Aktiv“ i Kosovske koalicije za pomirenje i biće otvorena do sutra (utorak) u 15.00 sati.

Foto: N. Milosavljević

„Cilje ove izložbe jeste da predstavimo umetnike koji dolaze iz izolovanijih mesta na Kosovu, te da građane upoznamo sa umetnošću manje reprezentativnih umetnika“, rekao je organizator Igor Marković, uz podsećanje koliko je važna promocija talentovanih ljudi na Kosovu.

„Danas ima veoma malo prilika za mlade umetnike da promovišu svoju umetnost. Kao što sam i rekao, oni dolaze iz manjih sredina, oni svakako izlažu u svojim manjim sredinama, ali smo smatrali da je neophodno da mladim i perspektivnim umetnicima damo priliku da izlažu u mestima koja nisu njihova rodna mesta“, dodao je Marković.

Igor Marković
Foto: N. Milosavljević

Organizator ističe da su građani zainteresovani za umetnost.

„Zbog činjenice da su ovakve izložbe retkost, građani jesu zainteresovani. Zbog toga je važno često organizovati ovakve izložbe“, ističe Marković.

Iako je umetnik bio sprečen da prisustvuje otvaranju izložbe, posetioci tvrde da su uživali u specifičnim slikama.

„Posebno sam oduševljena portretima, jer čini mi se da svaki portret priča neku svoju priču. Obzirom kakva je situacija ovde, čini mi se da kroz portrete tako ide i priča i situacija u kojoj se trenutno nalaze sve zajednice na Kosovu“, rekla je Kristina Dančetović.

Kristina Dančetović
Foto: N. Milosavljević

Nakon Gračanice, izložba će u petak i subotu biti organizovana u Prizrenu.

Pored izložbe Veselja Salijia, NVO „Aktiv“ i Kosovska koalicija za pomirenje organizuju i dva koncerta grupe „Moan the Guilty“, u Prištini i Gračanici.

Milena Maksimović

 

 

 

%d bloggers like this: