fbpx

Vlade Kosova i Albanije potpisale 19 sporazuma

Аљбин Курти и Еди Рама Фото: Косовска влада, Фејсбук

Vlade Kosova i Albanije potpisale su danas u Prištini 19 sporazuma iz raznih oblasti.

Na zajedničkoj sednici potpisani su sporazumi iz oblasti obrazovanja, slobode kretanja i ravnopravnog građanskog statusa.

Uz studiju o ostvarivanju zajedničkog carinskog sistema, potpisan je i sporazum koji vodi ujedinjenju tržišta socijalnog osiguranja. Potpisan je i sporazum koji ima za cilj razvoj terminala za tečni gas u Valoni (Albanija), u koji će se uključiti i Kosovo.

Dogovoreno je povećanje razmene, u kvantitetu i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, kao i zajednički pristup finansijama EU. Dogovorena je i izgradnja zajedničkog informaciono-statističkog sistema.

Iz oblasti putne infrastrukture dogovorena je „studija za unapređenje prekograničnih puteva“ i studija izvodljivosti za izgradnju železničke linije Drač-Priština.

Ta železnica će, kako je navedeno, Kosovo i Albaniju staviti na mapu važnih međunarodnih koridora za transport ljudi i robe.

Iz oblasti zdravstva potpisani su sporzumi „o saradnji bolnica u pograničnim oblastima“, kao i o objedinjavanju protokola za lekove i medicinska sredstva, odnosno o razmeni retkih lekova.

Intenziviranje saradnje i konsolidacija napora u oblasti gorskog spasavanja i teritorijalnih voda je deo sporazuma iz oblasti odbrane.

Dogovoreno je priznavanje pravosudnog ispita i omogućavanje obavljanja advokatske profesije na Kosovu i u Albaniji. Dogovorena je i izrada zajedničke albanske enciklopedije.

Izvor: Beta
%d bloggers like this: