fbpx

Reakcije na sporazum o energetici

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je nakon usvojanja mape o primeni sporazuma o energetici u Briselu da će ovim dogovorom Elektrosever samostalno snabdevati potrošače strujom na severu KiM. „Ovo omogućava naplatu električne energije u četiri severne opštine Kosova, prema kosovskim zakonima i regulatornom sistemu“, napisao je prvi potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi. Strane ambasade pozdravljaju dogovor, a iz opozicije pristižu negativni komentari.

Kako je saopštio Petar Petković, nema više „pretnji upadom u Valač i nasilnog isključenja struje“.

„Elektrosever će samostalno snabdevati potrošače strujom na severu KiM. Nema više pretnji upadom u Valač i nasilnog isključenja struje. Nema retroaktivne naplate. Otvoren put za razgovore o ZSO“, istakao je petković uz napomenu da će lično biti na terenu s našim narodom i pratiti primenu sporazuma.

Oglasio se i prvi potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi.

„Konačno smo usvojili Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma 2013 i 2015. Ovo omogućava naplatu električne energije u 4 severne opštine Kosova, prema kosovskim zakonima i regulatornom sistemu“, naveo je Bisljimi na Tviteru.

Ambasade Francuske i Nemačke takođe su se oglasile nakon postizanja energetskog dogovora.

„Francuska pozdravlja mapu puta koja je danas odobrena u Briselu između Kosova i Srbije, dokument koji predstavlja konkretan i značajan napredak u dijalogu. Od sada se mora obezbediti njena puna primena“, poručili su iz francuske ambasade na Fejsbuku.

„Zaista dobra vest! Čestitam zainteresovanim stranama, a posebno specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku na njegovim kontinuiranim naporima da obezbedi kompromisna rešenja. Ono što je sada potrebno je brza implementacija kako je predviđeno u mapi puta“, naveo je nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode.

Dogovor o energetici pozdravio je i kosovski premijer Aljbin Kurti uz napomenu da je to zasluga Vlade Kosova, dok iz opozicije stižu zamerke.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: