fbpx

SL: Dogovor o energetici dokaz da je dijalog jedini način rešavanja otvorenih pitanja

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Srpska lista pozdravila je današnji dogovor o energetici koji, kako je navedeno u saopštenju, ima višestruki značaj za narod i privredu.

„Treba naglasiti da je ovaj sporazum dokaz da je dijalog jedini način za rešavanje otvorenih pitanja a ne primena nasilja, i njime se sprečava mogućnost brutalnog upada u Valač, otimanja naših energetskih sistema i ugrožavanje snabdevanja naših građana, institucija i privrednih subjekata u ovom vremenu velikih izazova i kriza“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Ističu da srpski narod nikada nije bežao od svojih obaveza, ali da je zahtevano da se sve radi u skladu sa dogovorom, odnosno da se struja plaća Elektroseveru, kompaniji koja je ćerka firma EPS-a.

Istovremeno, naglašavaju da se današnjim dogovorom onemogućava retroaktivna naplata.

„Sa druge strane nova kompanija Elektrosever će u svojim rukama imati energetski sistem na severu uz garancije Evropske unije“, navode iz SL.

U saopštenju se dodaje da će svi radnici Elektrokosmeta na severu biti radno angažovani, „kao i da se planira zapošljavanje novih radnika u novoj kompaniji, a time i opstanak i ostanak na ovim prostorima“.

„Treba posebno naglasiti da je današnji sporazum najdirektnije ojačao prethodne sporazume iz 2013. i 2015. godine, a ujedno i otvorio put za razgovore o Zajednici srpskih opština“, zaključuju iz Srpske liste.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: