fbpx

Još jedno leto koje neće rešiti problem reke Gračanke

Река Грачанка у Лапљем Селу Фото: М.Максимовић

Juče je zvanično počelo leto, a temperatura je iznad proseka za ovo doba godine još od početka juna. Većina je počela da razmišlja o godišnjim odmorima, a ima i onih koji već uveliko uživaju u suncu, na obali mora. Sa druge strana, stanovnici Lapljeg Sela i Preoca nerado dočekuju tople dane, jer je smrad iz reke Gračanke koji se sa povećanjem žive u termometru širi ovim selima postao nepodnošljiv – davi.

Nekada kristalno čista reka, danas liči na baru, a boja se vrlo često menja, iz narandžaste do plavičaste. Život meštana Gračanica, a pogotovu Lapljeg Sela i Preoca, koji su nastanjeni pored same reke, postao je nemoguć.

„Ovo je otrov, po meni je otrov. Nadam se da će nadležne institucije da nam izađu u susret. Što je do nas, meštana Preoca, ja kao predstavnik sela, žalio sam se, do sada nam ništa nisu pomogli. Zapravo, opština Gračanica nam je koliko-toliko pomogla, ali problem je na drugom mestu“, kazao je Aleksandar Kostić, predstavnik sela Preoce.

„Od kako znam za sebe taj problem postoji ovde. Problem je dosta kompleksan i prosto se ne rešava na jedan adekvatan način. Smrad iz reke je sve veći i veći, jer se bukvalno sva kanalizacija iz sela preliva u reku. Mi imamo neke informacije, koliko su te informacije dostupne i za građane ne znam, da se tu izlivaju neke industrijske vode koje dodano pogoršavaju situaciju i čine, pogotovu onim porodicama koje žive pored reke, život nesnosnim“, ističe Rajko Jovanović iz Gračanice.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Pored kanalizacije, u Gračanku se slivaju i otrovne supstance iz rudnika Kišnica, a tokom letnjih meseci meštani koji žive tik uz reku gotovo da ne izlaze iz kuća.

„Smrad se oseća uvek, čim se otvore vrata onda ulazi i u kuću. Osećalo se isto i preko zime, zima nije bila jaka. Čim dune vetar onda se oseća smrad“, priča Petko Mikarić koji je kao raseljeno lice napravio kuću pored reke u Lapljem Selu.

„Izuzetno je lepo živeti u Lapljem Selu tokom zime, ali kada dođu letnji dani, kada dođu vrućine, onda zaista bude nesnosno. Ja, kao neko ko živi dalje od reke, mogu da kažem da je meni zaista idealno živeti u ovom selu, ali ne bih isto rekla i za one moje meštane koji žive tik uz reku“, tvrdi Milena Zdravković.

Opština Gračanica već godinama radi na rešavanju ovog problema, ali, kako tvrde, ne nailazi na podršku centralnih vlasti u Prištini.

„Prema informacijama koje sam dobio iz Odeljenja inspekcije i Odeljenja Urbanizma pošto je tu i Odeljenje za zaštitu životne sredine, formirana je Radna grupa koja će se baviti u narednom periodu ovim problemom. Mi smo pokušavali sa opštinom Priština, iz tog pravca, Ajvalije, nam je dolazilo zagađenje, takođe, i sa inspekcijom Ministarstva životne sredine da rešimo problem, međutim, nije došlo do toga. Već se održalo par sastanaka sa novim gradonačelnikom Prištine, gospodinom Perparimom Ramom, i uspostavlja se ta međuopštinska saradnja gde ćemo isto na taj način pokušati da rešimo problem“, kazao je direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković.

Problem reke Gračanke postoji još od 2012. godine.

„Problem se dešava u letnjim mesecima kada nivo vode u reci bude niži, onda se dešava intenzivnije na mestima gde ima puno ševara i tog bilja koje zadržava svu tu vodu i taj problem traje bez izgleda da će se ikada rešiti. Mnogi su se bavili ovim pitanjem i pokušavali da reše ovo, ali bez neke koordinacie onih organa i tela koji zaista treba da se bave ovim to se neće rešiti“, dodala je Zdravkovićeva.

Opština Gračanica je ove godine sa nemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisala projekat u vrednosti od 80 miliona evra koji će u četiri opštine – Gračanici, Prištini, Obiliću i Kosovu Polju, rešiti problem kanalizacije i napraviti sistem za pročišćavanje otpadnih voda, čime će se, nadaju se, rešiti i ovaj problem.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: