fbpx

Priprema se susreta Vučić-Kurti, ko ima adute u rukavu?

Dok su strani emisari u diplomatskoj ofanzivi na zapadnom Balkanu, svako sa svojim idejama, u Briselu se, po najavama glavnog posrednika u pregovorima između Beograda i Prištine, priprema sastanak između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.  Istraživali smo, ima li u Prištini političke volje i želje da se razgovori nastave.

Deklerativno, Priština je odavno spremna za nastavak dijaloga.

“Kosovo je posvećeno dijalogu sa Srbijom uz posredovanje EU. Dijalog za Kosovo nije samo zahtev međunarodne zajednice već je vitalan proces koji obe zemlje približava EU”, izjavila je nedavno Kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Dok posrednik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, najavivši nastavak dijaloga na najvišem nivou, naglašava da se dogovoreno mora ispuniti, na čemu Srbija neprestano insistira, za kosovske zvaničnike, nema dijaloga bez, kako kažu, međusobnog priznanja.

“Nema zvaničnika u Briselu koji ne razume i ne prihvata da puna normalizacija očigledno znači i međusobno priznanje”, izjavio je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Poznavaoci političkih prilika na Kosovu i Metohiji očekuju da će do susreta Vučića i Kurtija ipak doći.

“Smatram da će ova ekspanzija diplomatkih uticaja koji se čine i na zvanični Beograd, i na Prištinu, učiniti svoje i da će najverovatnije doći do susreta Kurtija i Vučića. Veoma je važno da dolazi do ovih novih susreta Kurtija i Vučića obzirom da ulazimo u jednu fazu koja je izuzetno teška sigurno, i za jednu, i za drugu stranu u konceptu realizovanja finalnog dogovora”, ističe direktor Insituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi za Prva tv.

“Kurti u ovom trenutku ne odustaje od onog što je naumio, zašto je to tako, pretpostavljam ili zato što neke veće sile ćute uporno, ili zato što mu neko daje vetar u leđa. Pretpostavljam ipak da Aleksandar Vučić ima još uvek neke adute u rukavu i mislim da će ovakvo stanje potrajati”, smatra novinar Zoran Stanković.

I dok se prvi put, mimo pregovaračke platforme, od Srbije traži da prizna Kosovo, takođe prvi put se Miroslav Lajčak poziva i na dogradnju Ahtisarijevog plana, donetog pre deceniju i po, koji Srbija nikada nije prihvatila, a na osnovu koga je jednostrano proglašena kosovska nezavisnost.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: