fbpx

„Venac“ izveo koreodramu „700“ u Beogradu

Фото: Венац

Povodom 700 godina manastira Gračanica, uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, a pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ansambl „Venac“ prvi put je sinoć premijerno odigrao koreodramu, program pod nazivom „700“, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ovo je prvi put da „Venac“ pripremi tako veliki i veoma značajan multimedijalni umetnički program od nacionalnog značaja, što je kako navode uz ove ustanove, publiku u prepunom teatru ostavilo u oduševljenju i suzama zbog emocija koju je im program „700“ izazvao.

„Izvođenje ovog programa simbolički spaja materijalno i nematerijalno nasleđe i svedoči da srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji nije samo deo istorijskog pamćenja, već da je aktuelna i živa i danas“, navode iz Venca.

Premijeri „700“ u Beogradu prisustvovali su Njihova Kraljevska Visočanstva, prestalonaslednik princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, pomoćnik ministarke kulture i infromisanja Republike Srbije, Slavica Trifunović, Vikarni Episkop Novobrdski Ilarion Lupulović, više savetnika i predstavnika ministarstva kulture i informisanja, predsednik Privremenog organa grada Prištine, Novak Živić, predsednica Opštine Gračanica Ljuljana Šubarić, predsednik Skupštine opštine Gračanica Milan Dimitrijević, predsednica Upravnog odbora, direktorka Narodne biblioteke Gračanica Brankica Kostić, kao i član Upravnog odbora u Vencu prof. dr Pavle Vasić, mnogi direktori i predstavnici ustanova kulture iz Srbije, predsednik Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Zagreba, predstavnik Javne ustanove „Zahumlje“ iz Nikšića i mnogi drugi nama dragi prijatelji i saradnici.

Foto: Venac

Prva repriza koreodrame „700“ igraće se u Banja Luci u Republici Srpskoj 01.07.2022. na tvrđavi Kastel, tokom godine izvešće se širom Srbije a krajem godine i u Gračanici.

Uoči same premijere programa „700“ tokom prijema su prezentovana druga dva nova projekta koja je „Venac“ uradio, i to „Virtuelna izložba materijalnog i nematerijalnog kulturnig nasleđa Kosova i Metohije“ i „Umetnička slika – Venac“.

NJ.K.V. prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je, na veliku čast Venca, prva osoba koja je pogledala virtuelnu izložbu materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa Kosova i Metohije. I svi drugi gosti su bili u prilici da vide virtuelnu izložbu.

Drugi projekat kao iznenađenje bio je „Umetnička slika – Venac“.

Mlada umetnica iz Prištine Milica Kostić naslikala je „Venac“, na platnu 200x210cm. Slika je rađena pune dve godine.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: