fbpx

Otvaranje Likovne kolonije „Vidovdan 2022“ i uručenje nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“

Награда Лонгин

U Galeriji Doma kulture „Gračanica“, sutra (petak), u 20.00 časova, biće otvorena izložba radova nastalih na ovogodišnjoj Likovnoj koloniji „Vidovdan 2022“ i uručene nagrade „Longin“ i „Dimitrije Popović“.

Žiri za dodelu likovnih nagrada na Vidovdanskim svečanostima za 2022. godinu koji je radio u sastavu mr. Petar Đuza, redovni profesor slikarstva u penziji, Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti, Maja Todić, master slikar, doneo je odluku da se nagrada „Longin“ za 2022. godinu dodeli akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti.

„Akademik Svetomir Arsić Basara jedan je od najznačajnijih srpskih skulptora druge polovine XX i početka HHI veka. Sam je krčio put kroz otvoren prostor umetnosti i najčešće surov svet društvenog okruženja. Vajar, teoretičar i pripovedač u svom stvaralačkom opusu i nakon šest decenija teži istinitom izrazu. Njegovo stvaralaštvo odraz je snage i neraskidivo je povezano sa sudbinom njegovog naroda. Ono postaje angažovano, sa naglaskom na duhovnom i nacionalnom biću, povezano sa, kosovskom stvarnošću koja se ogleda i u kosovskom predanju, što i sam potvrđuje sledećim citatom: „Pod zavičajnim kosovskim nebom mome stvaralačkom žaru dovoljan je najmanji povod da se skulptura pretvori u buktinju rasplamsanih oblika i da se uzburkani talasi osećanja prenesu u realizaciju epskih likova iz naše slavne prošlosti“.

Nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika na koloniji dodeljuje se Zvezdani Gerić iz Štrpca.

Zvezdana Gerić je zaokupljena fraktalnim geometrijskim oblicima, koji su sastavljeni od istih tih oblika, samo u smanjenoj dimenziji. Na dva gračanička platna ona fraktale kombinuje sa arhitekturom gračaničkog hrama i figurama i događajima iz hronike kolonije.

„Upravo, ovogodišnja produkcija i selekcija nam daje novu dimenziju gledanja i tumačenja unutar prizme zasebnih vizuelnih predstava. Interpretirajući likovne studije i govor umetnika u ikonografskom i ikonološkom smislu dolazimo do toga, da u većini radova umetnika vidimo duhovnu angažovanost, predanost nasleđu, na šta je svakako uticalo vreme i mesto održavanja, kao i eskurzione posete u toku trajanja kolonije.”– piše u predgovoru kataloga Nebojša Jevtić.

Pokrovitelji kolonije, izložbe i nagrada su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, SG Priština i Opština Gračanica.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: