fbpx

Otvorena Likovna kolonija „Vidovdan 2022“; Uručene nagrade “Longin” i “Dimitrije Popović”

Фото: В.Ћуп

U Galeriji Doma kulture „Gračanica“ noćas je otvorena izložba radova nastalih na ovogodišnjoj Likovnoj koloniji „Vidovdan 2022“, a tom prilikom uručene su i nagrade “Longin”, akademiku Svetomiru Arsiću Basari, za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti i „Dimitrije Popović“ Zvezdani Gerić, za najuspešnijeg mladog učesnika na koloniji.

Likovnu koloniju otvorio je predsednik Privremenog organa grada Prištine Novak Živić.

Upravnik Galerije Doma kulture u Gračanici, Nebojše Jevtić, naglasio je da je na koloniji učestvovalo 10 umetnika iz svih delova Srbije, kao i gošća iz Bugarske koji su sedam dana stvarali u Galeriji proizvevši dvadesetak radova.

“Posmatrajući izložbu možemo da se zapitamo koja je granica u shvatanju umetnosti i razumevanju individualnosti u njenom izražajnom koncesu i da li ima prostora za tumačenje jednog homogenog likovnog jezika i kolektivne sadržajnosti u produkciji jedne likovne kolonije”, rekao je Jevtić, dodajući:

“Naša želja je da ova Likovna kolonija dobije međunarodni karakter i da svake godine bude što više umetnika iz inostranstva”.

Foto: V.Ćup

Nagrada za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti “Longin” pripala je akademiku Svetomiru Arsiću Basari, a umesto njega istu je primila njegova kćerka koja je pročitala zahvalnicu, dok je nagrada za najuspešnijeg mladog učesnika na koloniji, “Dimitrije Popović” dodeljena umetnici iz Štrpca, Zvezdani Gerić.

“Bilo mi je ugodno stvarati na ovoj Likovnoj koloniji. Na početku, kada sam stala ispred belog platna, plašila sam se, rekla sam `ma da, to je realizam, ja ću slikati realizam u to sam sigurna`, ali ne, nešto je prevagnulo u meni i onda sam zatvorenih očiju oslkavala fraktale, to je jedan vid psihološkog crteža koji izučavam u školi Iskon i zatim sam ostavila pozadinu u fraktalima pa su me neke emocije i događaji na Likovnoj koloniji naveli da naslikam ples jedne naše divne umetnice Vladislave i gospodina Rajka, a na drugoj, plavoj fraktaloj pozadini sam slikala neke krivudave linije, savršeno nesavršenstvo manastira Gračanice”, rekla je Gerić.

Foto: V.Ćup

Istakla je da joj je nagrada “Dimitrie Popović” prva značajnija.

“Veoma će mi značiti za dalje stvaralaštvo i rad. Nekako mislim da će biti iskonska”.

Divna Vasiljević iz Kosovske Mitrovce prvi put je učesnik Vidovdanske Likovne kolonije.

“Najviše me je inspirisala sama Gračanica, sam manastir. Zato sam i naslikala monahinju. Ali tu je i dolazak porodice Karađorđević, oni su mi bili jako inspirativni i želela sam da zabeležim taj trenutak otvaranja izlože i njihov dolazak ovde”, rekla je Vasiljević.

Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu. Nastala je 1997. godine u saradnji Doma kulture „Gračanica“ i Fakulteta umetnosti iz Prištine.

Pokrovitelji kolonije, izložbe i nagrada su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, SG Priština i Opština Gračanica.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: