fbpx

Prva pitijada „Kosovska pita“ u Donjoj Gušterici

U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice i opština Gračanica organizuju sutra prvu pitijadu ”Kosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu.

Iz Turističke organizacije i Opštine Gračanica pozivaju sve zainteresovane, da sutra dođu u Donju Guštericu i uzmu učešće na izboru za najbolju kosovsku pitu i udruženim snagama prezentuju veštine kulinarstva i izrade posnih kosovskih pita po starim ali i inovativnim receptima karakterističnim za naš kraj i na taj način pokušamo da sačuvamo od zaborava stare kulinarske recepte naših baka, i da ih prenesemo dalje, kako su se oni i prenosili „s kolena na koleno” kroz istoriju.

Prijava takmičara biće na dan manifestacije u porti crkve kneza Lazara do 9.00 časova, gde će se nakon degustacije izloženih pita proglasiti najuspešniji učesnici i uručiće se priznanja.

Posetioci pitijade ”Kosovska pita” imaće priliku da uživaju u brojnim iznenađenjima i bogatom kulturno-umetničkom programu. Izložene pite biće dostupne za degustaciju svim posetiocima, a deo pripremljene hrane biće upotrebljen u humanitarne svrhe.

„Cilj ove manifestacije je da promoviše vrednosti tradicionalne narodne kuhinje kosovskometohijskog kraja, zanatske proizvode i narodne rukotvorine“, navodi se u saopštenju.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: