fbpx

Pobednica Pitijade Nadica Jorgić iz Preoca

Фото: Грачаница онлајн

U okviru Vidovdanskih dana u Donjoj Gušterici je danas organizovana prva Pitijada „Kosovska pita“. Od 17 domaćica, koliko se prijavilo, najbolju i najukusniju pitu, prema oceni žirija, umesila je Nadica Jorgić iz Preoca.

Drugo mesto na Pitijadi pripalo je Zorici Mihajlović iz Dobrotina, a treće Danijeli Simonović iz Batusa.

Ovo je prvi put da se na Kosovu i Metohiji organizuje Pitijada, a cilj svakako jeste promocija vrednosti tradicionalne kuhinje kosovsko-metohijskog kraja.

Dobitnica prve nagrade, Nadica Jorgić, spremila je slanu pitu sa kiselim kupusom i orasima, ali i slatku sa jabukama i cimetom. A za pravljenje dobre pite, prema njenim rečima, najbitnije je iskustvo.

„Osećaj je divan, prelep. Iznenađena sam, mada, svi se mi borimo za neku nagradu. Trudila sam se da nešto lepo spremim i na najbolji način predstavim našu kosovsku tradiciju i kulturu“, rekla je Jorgić.

„Ja sam pripremila našu staru, tradicionanu pitu, po starom receptu naših baka. Pitu sa spanaćem i prazilukom, pitu sa crnim lukom, slatku pitu… Za pravljenje pita potrebna je volja, malo materijala, ljubavi, a to znači očuvanje naše tradicije, kao što čuvamo veru, kulturu“, istakla je dobitnica druge nagrade, Danijela Simonović, iz Batusa.

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija Gračanice i Opština Gračanica, koje su za sve učesnice organizovale obilazak Sokobanje i manastira Draganac.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: