fbpx

“Vidovdan – sinonim za sve naše borbe”

Свечана Видовданска седница Фото: М. Максимовић

U Gračanici je održana Vidovdanska svečana sednica kojoj su prisustvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve, političari iz centralne Srbije i regiona, rukovodioci lokalnih samouprava, opštinskih odeljenja i ostalih institucija koje rade i funkcionišu na teritoriji opštine Gračanica.

Predstavnici opštine Gračanica i Skupštine grada Prištine u Gračanici održali su zajedničku svečanu Vidovdansku sednicu, povodom godišnjice Kosovske bitke.

Ispred Eparhije raško-prizrenske govorio je otac Darko Marinković.

„Ja sam lično veoma počastvovan, posebno blagoslovom našeg vladike Teodosija, čije pozdrave prenosim svima vama, jer iskreno da kažem, velika je čast biti Srbin, ali je i veoma teško biti Srbin pravoslavac u ovo vreme, kako bih rekao, blaženopočivši vladika Atanasije Jevtić `ako te zaboravim Kosovo, Jerusalime moj, neka bude zaboravljena desnica moja`, citirajući samim tim samopojca Davida, upoređujući Kosovo sa Jerusalimom“, naveo je u besedi otac Darko.

Foto: M. Maksimović

Predsednik Privremenog organa grada Prištine Novak Živić istakao je da je „odavno Vidovdan postao sinonim za sve naše borbe“.

„Eto, navršene su 633 godine od legendarne bitke na Kosovu, bitke u koju smo krenuli da ne ustuknemo ni korak nazad, da ne dozvolimo da nam obraz pocrni. Od tada, pa do danas, nije bilo generacije koja nije čvrsto stajala na braniku otadžbine“, kazao je Živić.

Predsednica opštine Gračanica, Ljuljana Šubarić, navodi da je biti danas u Gračanici, na Kosovu i Metohiji, mestu stradanja kosovskih junaka, kako je rekla, obaveza, čast, ali i „podstrek da istrajemo uprkos nimalo lakim životnim okolnostima“.

„Vidovdanska bitka je bez obzira na vekove koji su prošli opredelila našu sudbinu. Ona poetičkim, moralnim i duhovnim principima utiče danas na život nas i naše dece, jer je podvig kneza Lazara, Miloša Obilića i svih kosovskih mučenika učinio da mi postojima na ovom mestu koje nije samo komad zemlje već svetionik našeg vascelog naroda“, istakla je Šubarić.

Političari Andrija Mandić i Milan Knežević (Demokratski front) iz Crne Gore, došli su, kako kažu, da prenesu pozdrave srpske Crne Gore.

Andrija Mandić
Foto: M. Maksimović

„To je jedna Crna Gora koja je imala svoje najlepše lice u vreme onih velikih litija kada smo branili svetinje. To je jedna crna Gora koja je nekada postojala i o kojoj se puno pričalo, puno govorilo. Mi smo predstavnici takve Crne Gore. Postoji i ona druga Crna Gora koja je zaboravila na svoju prošlost, koja je zaboravila na svoju veru, koja je zaboravil na svoje istorijske saveznike i ta Crna Gora je u jednom oštrom sudaru sa ovom tradicionalnom crnom gorom“, kazao je Mandić.

Sednica je propraćena bogatim kulturno-umetničkim programom, a predsednik Privremenog organa Grada Prištine Novak Živić uručio je Eparhiji raško-prezrenskoj, opštini Gračanica, Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“, Ansamblu „Venac“ i doktoru Draganu Periću specijalna priznanja.

Foto: M. Maksimović
Milena Maksimović
%d bloggers like this: