fbpx

Danas je Vidovdan; U Gračanici patrijarh Porfirije služio svetu liturgiju

Видовдан у Грачаници; Фото: В. Ћуп

Danas se obeležava Vidovdan, praznik koji za srpski narod narod proističe iz istorijskih događaja, Kosovski boj, stradanje kneza Lazara i propast Srpskog carstva. U manastiru Gračanica Patrijarh srpski Porfirije, uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i više episkopa iz različitih eparhija služio je svetu arhijerejsku liturgiju.

Patrijarh je u svojoj besedi poručio da je “Vidovdan naše oko, Sveti Lazar naše uho, a svetinje naš um”.

Patrijarh Porfirije; Foto: V. Ćup

“Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet. Mi smo danas sabrani pred ovom svetom Gračanicom, svi su ovde sabrani kroz svetu liturgiju, molitvu, blagodat božiju. Kada smo na ovom mestu, bez obzira koliko da smo udaljeni od ovog mesta, znamo da gde god da smo bili, koliko god udaljeni od ovog mesta, kada dođemo ovde, vratili smo se sebi, jer ovo je mesto na Kosovu, mesto našega rođenja, ovde smo ponikli, ovde smo se rodili“, besedio je patrijarh.

Najlepši deo manifestacije obeležavanja Vidovdana je i ceremonija dodele ordena “Majke devet Jugovića” za majke koje su rodile četvoro ili više dece. Mirjana Ristić iz Izvora kod Novog Brda ima petoro dece i danas joj je vladika raško prizrenski Teodosije, zajedno sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem po drugi put dodelio orden.

“Dobila sam prvi orden sa četvoro dece i sada sa petoro. Hvala Bogu, imamo sve što je potrebno. Uz božiju pomoć, nismo gledali, nije bilo bitno da li imaš ili nemaš, bitno je da se deca rađaju”, poručila je Mirjana Ristić.

Kao i prethodnih godina, i ove godine u Gračanicu pristiglo je više hiljada ljudi, kako iz ostalih delova Kosova, tako i iz centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Severne Makedonije. Za njih Vidovdan ima poseban značaj.

Vidovdan u Gračanici; Foto: V. Ćup

“Za Srbe to je veliki dan. Svi smo okupili danas, nešto što je nama sveto, mi ovaj dan slavimo, najsvetliji dan za sve Srbe na Kosovu i dalje, svuda po svetu”, rekla je meštanka Batusa kod Kosova Polja.

“Mi u Banja Luci odrastamo tako da volimo Kosmet od malih nogu. Prvi put sam došao na Kosovo, a nadam se da će od sad biti tradicija da svake godine dolazimo u što većem broju. I nema predaje, Kosovo je Srbija”, dodao je jedan gost iz Republike Srpske.

Vidovdan u Gračanici; Foto: V. Ćup

Obeležavanju Vidovdana u Gračanici prisustvovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić, predsednik Privremenog organa grada Prištine Novak Živić i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

Ana Marković
%d bloggers like this: