fbpx

Lajčak u Prištini: Pitanje ZSO obaveza koju je Kosovo prihvatilo i koju mora ispuniti

Мирослав Лајчак, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je pitanje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Kosovo prihvatilo i da se mora sprovesti. Istakao je da se nada se će se sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtije održati pre letnjih raspusta.

Miroslav Lajčak je pohvalio postignuti dogovor o energetici i najavio nove sporazume.

„Moramo da cenimo svaki dogovor koji je postignut i da ne kritikujemo samo one koji nisu postignuti”, rekao je Lajčak.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da je pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom obaveza koju je Kosovo prihvatilo i da se mora sprovesti.

Kako je rekao, Asocijacija nije zahtev Brisela, već „nešto što je Kosovo dogovorilo sa Srbijom”.

„To je obaveza koju je Kosovo prihvatilo, uključujući i ratifikaciju u Skupštini. Iz tog razloga postoji dobro poznat princip koji kaže da se ono što je dogovoreno mora primeniti”, rekao je Lajčak.

Takođe, istakao je da se radi na pripremi sastanka srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, te da je želja EU da se sastanak na najvišem nivou održi pre letnjih raspusta.

„Želimo da se sastanu i dogovore o pitanjima koja su važna za građane Kosova i Srbije. Sada osećam da imamo zamah da počnemo sa češćim sastancima lidera. Plan je da imamo redovne sastanke“, rekao je Lajčak.

Nedavno je Miroslavu Lajčaku produžen mandate na još dve godine.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: