fbpx

Analitičari: Očekivana odluka kosovske vlade

Влада Косова

Analitičari, Srbi i Albanci, tvrde da je odluka kosovske vlade da uspostavi reciprocitet prema Srbiji bila očekivana i najavljivana. Međutim, smatraju da će ona dodatno udaljiti dva naroda, ali da, ipak, do zaoštravanja odnosa neće doći.

Kosovska vlada donela je odluku da uspostavi reciprocitet na srpska dokumenta, tako što ih neće prihvatati na adiministativnim prelazima. Takođe, kosovske institucije odlučile su da ne prihvate registarske oznake na Kosovu sa nazivima srpskih gradova, a građanima je dat rok od dva meseca za preregistraciju.

Nova odluka, ali ne i neočekivana, tvrde poznavaoci političkih prilika na Kosovu.

„To je nešto što je Kurti najavljivao još u toku svoje predizborne kampanje i jednostavno je samo održao obećanje. Mislim da se oko toga nepotrebno diže velika panika. To su svakako tehničke stvari, ali na jedan vrlo ozbiljan način udaljavaju ljude, čini nas korak daljim ka postizanju nekog zajedničkog prihvatljivog rešenja za obe strane, korak daljim ka normalnom suživotu između dve zajednice, ali, na neki način pokazuje da je Kurtijeva vlada nekako mnogo fokusiranija na taj odnos sa Srbijom i na pogoršanja života i kvaliteta života Srba, nego na poboljšanje“, tvrdi Ivan Nikolić iz NVO „Komunikacija za razvoj društva“.

„Ne verujem da će podići tenzije, jer je ovo bilo očekivano. Svi građani Kosova, u ovom slučaju i oni koji žive u severnom delu Kosova, znali su da će doći dan kada će morati da se registruje svaki auto koji je na Kosovu. Nije nešto neočekivano, što niko nije znao, i zato neće biti toliko tenzija kada se to sprovede“, smatra politički analitičar Ardian Arifaj.

Za Albance na Kosovu odluka kosovkse vlade trebela je da bude donesena ranije, a Srbi tvrde da ih ni ovaj potez Prištine neće uplašiti.

„Nijedan Srbin sa KiM neće da se iseli zbog ovog stanja, nijedan. To što oni sada vrše pritisak, to je nešto što ja smatram da je vrlo, vrlo pogrešno“, smatra jedan stanovnik Gračanice.

„Ako mi moramo da menjamo tablice, zašto Srbi ne. Je l to razumljivo? Mislim da imaju pravo… Ako Srbija ne prizna naša dokumenta, isto i mi ne priznajemo njihova, to je reciprocitet“, ističe građanin Prištine.

„Ja ne idem odavde, nema šanse, da mi daju milijarde, nema šanse. Ja tu ostajem, gde sam se rodio, tu ostajem“, tvrdi meštanin Livađa.

„Mislim da je kosovska vlada potpuno ispravno donela odluku o reciprocitetu za izdavanje ličnih karata i tablica, jer je van svake pameti, ja često putujem za Beograd, da lepim one papiriće na tablice“, smatra stanovnik Prištine.

Ostaje nepoznato da li je Aljbin Kurti za takvu odluku imao podršku zapadnih zemalja.

„Možda one na neki način prećutno podržavaju tu odluku, jer su sigurno bili svesni da će ovo da se desi i isto tako sam siguran da su hteli da to, na neki način spreče, verovatno bi“, ističe Nikolić.

„Odluka je donesena baš u momentu kada je specijalni izaslanik Lajčak bio na Kosovu i kada je otputovao za Srbiju, ali takođe, to je trenutak kada se očekuje da će biti nastavka dijaloga i da se pronađe finalni sporazum između Kosova i Srbije“, dodaje Arifaj.

Jedno je sigurno, Kurtijeva odluka uspela je da promeni planove specijlanog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, pa umesto da priprema novi sastanak dvojice lidera, poručuje da mora da rešava, kako je kazao, novu situaciju.

Milena Maksimović

 

 

 

 

%d bloggers like this: