fbpx

Sezona malina podno Šare u jeku: Skoro svaka kuća u selu Sušiće ima malinjak

Малине; Фото: Н. Милосављевић

Selo Sušiće u opštini Štrpce broji oko 300 stanovnika, od kojih većina meštana gaji maline. Slaviša Kocinac iz ovog sela na imanju od preko dva i po hektara, skoro 30 ari ima zasađene samo maline, a prodaja nada se da će ove godine biti bolja od prethodnih.

Ispred ulaza u samo Štrpce, na magistralnom putu sa desne strane, odvaja se put za Sušiće, selo koje je poslednjih godina u podnožju Šar planine, postalo poznao kao malinarski kraj. U selo ulazite uskim putićem, okruženi starinskim kućama, ali i grmovima malina, koje su već spremne za berbu.

Na nadmorskoj visini od 1179 m, Slaviša Kocinac mislio je da maline neće uspeti. Međutim, ipak se oprobao. Posadio je prvo samo dva reda, a sada već ima skoro 30 ari zasađenih malina sorti letnjih miker i zimskih polka.

Sušiće; Foto: N. Milosavljević

„U početku nisam znao da li će maline da napreduju, jer ovde je planina i velika nadmorska visina. Prvo sam malo zasadio, a onda me je povuklo i sada se mahom bavim malinama isključivo“, priča za Gračanicu onlajn Slaviša Kocinac.

Miker sorta malina, čiji je plod uveliko sazreo i već je spreman za berbu, prema Slavišinim rečima, gaji bez pesticida.

Slaviša u malinjaku; Foto: N. Milosavljević

„Samo sa stajskim đubrivom, navodnjavanjem i malo nege, okopavanje i to je to. Uložio sam u ovu „etno majku prirodu““, nastavlja Slaviša priču.

Prethodnih godina kaže, prodaja je dosta loše išla. Mnogo proizvođača, a cena niska.

„Tek je počela sezona malina. Još uvek ne znamo koja će cena biti ove godine, da li tri i po ili četiri i po evra, niti znamo ko i koliko će da otkupljuje. Naše je samo da beremo i da ih Bog sačuva, a tržište, naći će se“, kazuje Slaviša.

Malinjak; Foto: N. Milosavljević

Sortu malina polka, koja, kako nam je naš sagovornik objasnio, kasnije stiže, njen se plod bere čak do novembra.

Slaviša je 90-tih godina privatno radio u Rusiji, ali se uvek vraćao u svoje Sušiće. Gajenjem malina je samostalno počeo da se bavi, bez ičije pomoći i planira još da proširi malinjak.

„Sa svojih 10 prstiju sam započeo, od kolca, kanapa, creva, pa kap po kap, jedan, dva, pa tri reda malina. Podizao sam kredit, uložio sam u ovu proizvodnju. Jedino bi bilo dobro kada bi imao još neke bolje uslove, recimo da imam dovoljno vode za navodnjavanje, ne samo ja, nego i ostali meštani“, govori Slaviša.

Slaviša u malinjaku; Foto. N. Milosavljević

Preko puta njegovog malinjaka nalazi se hladnjača. Tu, po Slavišinim rečima, skladište ubrane maline, koje su spremne za dalju proizvodnju.

Nekada se Slaviša bavio i stočarstvom, proizvodio je i šarski sir, a danas od životinja ima samo konja, Zeku.

Konj Zeka; Foto: N. Milosavljević

“Nemamo uslova za stočarstvo ovde, skupo je, pa smo se zbog toga većina opredelili za maline”, rekao je Slaviša.

Plodovi malina su uveliko pristigli i spremni za berbu, a zbog visokih temperatura meštani sela Sušiće, kao i Slaviša Kocinac, većinom maline beru u ranim jutarnjim i večernjim satima. A pored malina Slaviša ima i svoju baštu i malo kukuruza, ali i voćnjake, jabuke, tršnje, kruške, šljive. Kaže, „najzdravije je hraniti se voćem i povrćem koje sam proizvodiš“.

Ana Marković
%d bloggers like this: