fbpx

Kurti: Lajčak je znao da ćemo uvesti reciprocitet na lične karte

Аљбин Курти; Фото: В. Ћуп

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas u Prištini da je Lajčak znao da će Vlada Kosova doneti odluku o uvođenju reciprociteta na lične karte i, kako je rekao, velikodušnog roka za preregistraciju tablica sa oznakama gradova sa Kosova.

Kurti je naveo da se možda neko u Briselu uplašio nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će se povući iz dijaloga.

„I gospodin Lajčak je uvek bio obavešten o našim akcijama. Znam da postoji plan za sastanak glavnih pregovarača u julu, možda i za nešto više od toga, ali sačekajmo da vidimo koliko i kako mogu da se pripreme u Briselu za tako nešto. Spremni smo i zainteresovani za pravno obavezujuće i stabilne sporazume, u čijem centru je obavezno međusobno priznanje. Upozorenja predsednika Srbije o povlačenju iz dijaloga su možda uplašila nekoga u Briselu, ali ovo nije neočekivan niti nov događaj. Registarske oznake iz Miloševićevog perioda ne mogu da traju u nedogled i mi smo velikodušno dali prostor od dva meseca da se to reši, kako bi se ispoštovao zakon“, kazao je Kurti.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je juče nakon odluke kosovske vlade da se sada promenila tema i planovi njegove posete i pozvao na smirivanje tenzija i normalizaciju odnosa.

Ana Marković
%d bloggers like this: