fbpx

Osmani: Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana na Kosovu; Lajčak nije predsednik Kosova

Вјоса Османи, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Kosovska predsenica Vjosa Osmani izjavila je na KTV televiziji da Sporazum o energetici nije potpuno isti kao onaj iz 2013. i 2015. godine, ali je ponovila i da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana na Kosovu.

„Firma Elektrosever ima potpuno ovlašćene, ali su odgovorni državi Kosovo“, rekla je Osmani.

Ona je navela da nikada nije izjavila da kada je preuzimala predsednički mandat da će dijalog sa Srbijom početi od početka.

„Osim izjave da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana na Kosovu, nikada nisam rekla da će dijalog sa Srbijom početi od nule“, kazala je Osmani.

Komentarišući viznu liberalizaciju, kosovska predsedica kaže da na Samitu Evropske unije nijedna zemlja nije bila protiv ukidanja viza, ali je optužila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je „duvao balon za viznu liberalizaciju“, te da zbog toga nije doneta odluka 23. juna.

„Znao je (Vučić) dobro da je vizna liberalizacija za Kosovo na dnevnom redu i namerno je ispalio taj balon. Nažalost desilo se ono što smo očekivali i nismo mogli da sprečimo. Sve smo uradili šta je bilo do nas. Evropska komisija i Evropski parlament su nas podržali i ovo je prvi put na nivou Saveta Evropske unije da nijedna evropska država nije bila protiv vizne liberalizacije“, istakla je Osmani.

Govoreći o Otvorenom Balkanu Osmani dodaje da Kosovo neće biti deo ove inicijative, te da u Otvorenom Balkanu ne postoji jednak tretman svih zemalja Zapadnog Balkana.

„Odbili smo ponudu da budemo na Samitu u Orhridu, tu su bile Crna Gora i Bosna i Hercegovina, ali kao posmatrači. Otvoreni Balkan je dobra inicijativa, samo ako postoji jednak tretman svih zemalja Zapadnog Balkana. Mi ne možemo da se uključimo u ovu inicijativu gde postoje ruski i kineski uticaji“, naglasila je Osmani.

Kosovska predsednica govorila je i nedavnim izjavama specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i izvestiteljke Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon o formiranju Zajednice srpskih opština i dodala da ona nikada neće biti formirana na Kosovu.

„Lajčak nije predsednik Kosova. Njegov posao je da brani svoju poziciju i kao što znate Evropska unija je neutralna. I stav Lajčaka je naravno neutralan“, rekla je Osmani u intervjuu za KTV.

Izvor: KTV

 

 

%d bloggers like this: