fbpx

Petković: Priština je dužna da omogući formiranje Zajednice srpskih opština kako je definisana u Briselskom sporazumu

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Povodom izjave kosovske predsednice Vjose Osmani da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana na Kosovu, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da „iza besmislenih sofizama kojima Vljosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština krije se najobičniji bezobrazluk i arogancija“, saopštila je Kancelarija za KiM.

U saopštenju se navodi da obesmišljavanje procesa dijaloga i nesprovođenje preuzetih obaveza ne može se pravdati pravničkim argumentima, jer nepoštovanje onoga što su potpisali predstavnici Beograda i Prištine je ništa drugo do negacija prava.

„To ne čudi, pošto je čitav sistem na kojem Priština danas gradi svoj takozvani državotvorni poredak jedna velika negacija prava, a onome što je nastalo na antipravnim osnovama i danas se udahnjuje život svakodnevnom negacijom prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, navedeno je u saopštenju.

Dalje se dodaje da je Priština dužna da omogući  formiranje Zajednice srpskih opština kako je definisana u Briselskom sporazumu i pratećim dokumentima i ukoliko želi da gradi normalno društvo, pre svega mora da menja svoj fašistički odnos prema srpskom narodu.

„Vladavina prava na Kosovu i Metohiji jeste i ostaće oksimoron i apsurdan koncept, dok god albanske političke elite budu pravo i pravdu garantovale samo Albancima i vladale silom, arbitrarnošću i nasiljem kao što danas čine. A što se tiče „asocijacije zelenih opština“ koju predlaže gospođa Osmani, hvala joj lepo, ali Srbi su još 1389. godine jasno rekli da oni u bilo kakvoj „zelenoj“ asocijaciji ne žele da žive“, zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Ana Marković
%d bloggers like this: