fbpx

Počeo Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci; Učesnicama iz Bugarske i Lebana kosovske vlasti nisu dozvolile ulazak na Kosovo

Видовдански турнир у женској одбојци; Фото: А. Марковић

Tradicionalan 8. po redu “Međunarodni Vidovdanski turnir” u ženskoj odbojci počeo je danas u Donjoj Gušterici nadomak Lipljana. Planirano je učešće osam ekipa sa Kosova, iz centralne Srbije, Bugarske i Severne Makedonije. Ekipama iz Bugarske i Lebana kod Leskovca kosovske institucije nisu dozvolile ulazak na Kosovo.

Turnir u ženskoj odbojci koji na Kosovu organizuje Odbojkaški klub “Vidovdan” iz Gračanice održava se osmu godinu zaredom, a počeo kako i dolikuje, himnom “Bože pravde”.

Pored domaćina iz Gračanice i Donje Gušterice, pristigli su gosti iz klubova “Sokolica” iz Zvečana i “Ozren” iz Sokobanje. Mlade devojčice, ali i nagrađivane.

“Igrali smo na dosta mesta, ja sam osvojila trenutno samo jednu bronzanu medalju u Zvečanu”, rekla je Isidora Đorđević iz Donje Gušterice.

“Osvajali smo medalje na pionirskim takmičenjima, seniorskim, juniorskim, katedskim, trenutno smo na prvom mestu u našem okrugu, uglavnom, uvek smo na top tri mesta”, kaže Hana Jovanović iz Odbojkaškog kluba “Ozren” iz Sokobanje.

Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci; Foto: A. Marković

Anđela Cvejić iz Livađa ima jednu zlatnu medalju.

“Mi uglavnom igramo prijateljske utakmice i ne osvajamo medalje, uglavnom smo i pobeđivale, a ja za sada imam jednu zlatnu medalju”, dodala je ona.

Mladi odbojkaški klub “Sokolica” iz Zvečana postoji od 2016. godine.

“Najveći uspeh našeg kluba je prošlogodišnje učestvovanje u drugoj saveznoj ligi, inače, učestvujemo na raznim turnirima, kako našim, tako i međunarodnim”, istakao je trener Odbojkaškog kluba “Sokolica” iz Zvečana Vladimir Milošević.

Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci; Foto: A. Marković

A gošće iz Sokobanje prvi put su na Kosovu. Kažu, očekivali su urbaniju sredinu.

“Mislila sam da će da bude malo strašnije, ali ovde je baš mirno”, priča Emilija Tešović iz Sokobanje.

“Sviđa mi se i okrug i uopšte sredina i gostoprimstvo na turniru i stvarno su obezbedili da nam bude kao kod kuće”, nadovezala se Hana Jovanović.

Upravo da bi se osećale kao kod kuće, potrudili su se i organizatori, uz poruku, da se možda baš među ovim devojkama nalazi neotkriveni talenat za odbojku.

“Možda baš među vama postoji jedna Tijana Bošković, jedna Maja Ognjenović, a sa ponosom mogu reći da među vama sigurno sam da postoji i jedna Milena Rašić koja potiče sa naših prostora”, izjavio je direktor Odeljenja omladine i sporta u opštini Gračanica Dušan Cvejić.

Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci; Foto: A. Marković

Zbog nedozvoljavanja ulaska ekipama iz Bugarske i Lebana na Kosovo, drugi deo turnira održaće se u Lebanu, poručio je sekretar Odbojkaškog kluba “Vidovdan” Vladan Trifić.

“Nažalost, juče su se ponovo na administrativnoj liniji desile nemile scene gde je ekipama iz Bugarske i ekipi “Radan” iz Lebana zabranjen ulaz na Kosovo. Da bi održali turnir do kraja, ovo je prvi put da se turnir održava u dva grada, jedan deo će se održati ovde u Donjoj Gušterici, dok će drugi deo biti održan danas u Lebanu”, naglasio je Trifić

Pobednicima turnira biće uručeni pehari, a pokrovitelji su Skupština opština grada Prištine, opština Gračanica, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Naftna kompanija Srbije “NIS” iz Novog Sada.

Ana Marković
%d bloggers like this: