fbpx

Osmani: Moguć sastanak Vučića i Kurtija jula meseca

Вјоса Османи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, koja boravi u zvaničnoj poseti Sloveniji, izjavila je da očekuje da će naredni sastanak na visoko političkom nivou u dijalogu Beograda i Prištine, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija biti održan u julu mesecu, prenose danas mediji na albanskom.

Prema rečima kosovske predsenice, Priština u procesu dijaloga nudi predloge koji su ključni u doprinosu mira u regionu.

„Što se tiče dijaloga sa Srbijom, proces se nastavlja, biće sastanaka na nivou glavnih pregovarača i to vrlo brzo, verujem tokom jula meseca, ali zavisi od evropskih posrednika. Ali, proces se nastavlja. Bio je konstantan i veoma dinamičan, a rezultirao je i sporazumom o energetici, što mislim da je veliko dostignuće u tom procesu. Ima pozitivnih pomaka i po pitanju nestalih osoba, što je važan put ka miru i pomirenju u celom regionu“, rekla je Osmani.

Ona je dodala da želi da oživi dijalog između Beograda i Prištine koji je započet 2011. godine.

„Slovenija je dobar prijatelj obe zemlje i želeli bismo da ovaj dijalog bude iskren i da daje rezultate, ne samo u vidu sporazuma, već i u njihovoj implementaciji. Zato bismo želeli da oživimo nadu koju smo videli na početku ovog procesa, a ta nada bi bila važna ne samo za građane Kosova i Srbije, već bi dala nadu svima u regionu, jer bi videli da se sva pitanja mogu rešavati dijalogom”, navela je Osmani.

Podsetimo, Vučić i Kurti poslednji put sastali su jula meseca prošle godine.

Ana Marković

 

%d bloggers like this: