fbpx

Konjufca o bacanju suzavca u Skupštini 2016.: Nikome nisam naneo štetu, akcija bila politička

Гљаук Коњуфца Фото: В.Ћуп, Грачаница онлајн

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca pojavio se danas pred Osnovnim sudom u Prištini, zbog optužnice u kojoj se tereti da je 2016. godine, u svojstvu poslanika Pokreta Samoopredeljenje, bacio suzavac u salu Skupštine i ometao službena lica u vršenju službene dužnosti. On je izjavio da “tada nikome nije naneo štetu, te da nije upotrebio nikakvo oružje, već da je akcija bila politička”, prenosi Zakletva za pravdu.

„Ostajem pri onome što sam rekao na prvom ispitivanju, nevin sam, ova akcija je bila političke prirode. Tvrdim da nisam upotrebio nikakvo oružje, izjavljujem da ne samo da nikoga nisam povredio, već nisam ni imao takvu nameru“, rekao je Konjufca.

On je dodao da u vezi sa krivičnim delom „Ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“ smatra da to tada nije bila ozbiljna prepreka.

„Ono što mi se stavlja na teret da sam ometao službeno lice nije bila ozbiljna opstrukcija, pošto je sednica Predsedništva Skupštine održana nakon 30 minuta od kako sam to uradio. Čini mi se da to nije teško krivično delo”, naveo je Konjufca.

Tužilac Rukije Šašivari je u svom uvodnom izlaganju navela da je okrivljeni Konjufca počinio krivična dela koja mu se optužnicom stavljaju na teret.

„To će se tokom ovog suđenja dokazati na osnovu saslušanja svedoka Adema Grabovcija, Ismeta Bećirija, Sabrija Hamitija, Pala Ljekaja, Valdete Bajrami i Slobodana Petrovića“, rekla je tužilac.

Pošto svedoci nisu bili prisutni, današnja sednica je prekinuta, a sledeća zakazana je za 22. jul 2022. godine.

Osnovno tužilaštvo u Prištini je 3. februara 2017. godine podiglo optužnicu protiv Gljauka Konjufce kojom se tereti da je 10. avgusta 2016. godine bacio suzavac u sali na sednici kosovske skupštine, na kojoj su prisustvovali bivši predsednik Parlamenta Kadri Veselji i bivši poslanici Adem Grabovci, Ismet Bećiri, Sabri Hamiti, Valdete Bajrami, Slobodan Petrović i Pal Ljekaj, zbog čega su svi zvaničnici bili prinuđeni da prekinu sednicu.

U optužnici je navedeno da je Gljauk Konjufca prekršio član 9.1 Uredbe br. 04/12 posedovanja i upotrebe oružja. Ovim se Konjufca tereti da je počinio krivično delo „Upotreba oružja ili opasnog sredstva“ iz člana 375. stav 1. Krivičnog zakona, za čije delo je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Sa druge strane, postoji još jedna optužnica opisana kao prva optužnica, čime se okrivljeni Konjufca tereti da je počinio krivično delo „Ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“ iz člana 409. stav 1. K3, za čije delo je zaprećena kazna zatvora od tri meseca do tri godine, prenela je Zakletva za pravdu.

Izvor: Zakletva za pravdu
%d bloggers like this: