fbpx

Europa Nostra: Visoki Dečani ugroženi; Kosovski zvaničnici tvrde suprotno; Sava Janjić podseća na neizvršavanje odluke Ustavnog suda o povraćaju manastirskog zemljišta

ФОТО: манастир Високи Дечани

Delegacija Europa Nostre, koja boravi na Kosovu, posetila je manastir Visoki Dečani. Ova organizacija je 2021. godine uvrstila manastir na listu 7 najugroženijih spomenika u Evropi, saopšteno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici manastira Visoki Dečani.

“Gosti su se upoznali sa problemima sa kojima se manastir suočava, ali i sa projektom digitalizacije fresaka i ostalim aktivnostima koje preduzimamo za očuvanje naše kulturne baštine”, navedeno je u objavi.

Delegacija Europa Nostre sastala se i sa komandantom KFOR-a general-majorom Ferencom Kajarijem sa kim su razgovarali o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, a posebno u vezi sa „imovinom koja ima specijalni status“, navedeno je na Tviteru ove misije.

Takođe, na istoj društvenoj mreži delegacija je potom precizirala da je tema razgovora bio manastir Visoki Dečani, odnosno razmena mišljenja o potrebi održavanja visoke zaštite manastira, lokaliteta svetske baštine u opasnosti.

Iz Vlade Kosova poručuju da manastir Visoki Dečani uživa punu pravnu zaštitu u skladu sa međunarodnim konvencijama i da je objekat u dobrom fizičkom i funkcionalnom stanju, a da je uvrštavanje na listu sedam najugroženijih bilo nepravedno i ne odražava stvarnu sliku, poručili su predstavnici prištinskih institucija, koji su delegaciji Europa Nostre izneli svoje viđenje stvari i zatražili izvinjenje i nadoknadu “štete ugledu Kosova”, preneli su mediji koji izveštavaju na albanskom.

Na reakciju prištinskih zvaničnika, da Visoki Dečani uvažavaju punu pravnu zaštitu, te da zahtevaju izvinjenje predstavnika Europa Nostre, na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani podsećaju da “kosovske institucije zaboravljaju da već šest godina ignorišu odluku Ustavnog suda o manastirskom zemljištu i da odbacuju potpisani sporazum o zaobilaznici puta oko zaštitne zone manastira”.

Reagovanja po pitanju ugroženosti manastira Visoki Dečani ne prestaju ni danas, kada je reagovala Liga istoričara Kosova “Ali Hadri”, sa svojim ogrankom u Dečanima, poručivši da je manastir jedan od najbezbednijih na Kosovu, te da ga ugrožava samo politika igumana Save Janjića.

“Navodi delegacije Europa Nostre u vezi manastira Visoki Dečani nisu stabilni. Europa Nostra treba da zna da je manastir Visoki Dečani od izgradnje pa do danas očuvan i obezbeđen od strane lokalnog albanskog stanovništva. Dakle, manastir nije ugrožen od strane Albanaca. Manastir ugrožava zlonamerna politika igumana Save Janjića”, navedeno je u reagovanju Lige istoričara Kosova.

Predstavnici Europa Nostre, koji već neko vreme borave na Kosovu, posetili su više kulturnih spomenika, među kojima tvrđavu u Novom Brdu, manastire Visoki Dečani i Gračanicu, razgovarali su sa komandantom KFOR-a, vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, igumanom Dečana Savom Janjićem, zvaničnicima kosovskih institucija, ali i sa drugim predstavnicima međunarodne zajednice.

Ana Marković

 

%d bloggers like this: