fbpx

Počela Škola plivanja i vaterpola u Gračanici; Prilika za usavršavanje vodenih sportova

Отварање школе пливања Фото: М. Максимовић

Na bazenu Hacijenda, u Gračanici, po drugi put se održava Škola plivanja i vaterpola u okviru „Akadamije talenata“, a priliku da uče od proslavljenog vaterpoliste Nikole Rađena imaju devojčice i dečaci od 5 do 17 godina.

Prijavljeno je devedesetoro dece iz različitih krajeva Kosova i Metohije.

„Školu sam upisao prvo zbog plivanja, a i da naučim da igram vaterpolo. Za sada mi je super i preporučio bih svima da dođu u Badovac na bazen i probaju da nauče da plivaju i vaterpolo“, rekao je Mihajlo Todorović iz Gračanice.

„Osećaj je dosta dobar i ja mislim da ću da naučim za dva tri dana i samo ću ostale dane da uvežbam“, kazao je Jovan Pajović.

„Upisala sam školu plivanja kako bih naučila neke nove trikove i kako bih naučila malo bolje da plivam“, kaže Dunja Borisavljević iz Gračanice.

Prvi put je Škola plivanja u Gračanici održana prošle godine kada je i obećano da će  ovakav vid sportske rekreacije postati praksa na Kosovu i Metohiji.

„Nastavili smo trend i ove godine i vidim da je broj malo veći u odnosu na prošlu godinu, a i vidim da su prošlogodišnji mališani takođe se prijavili ove godine, što znači da ima efekta i da je naša ideja jako dobra. Naša ideja je da svoj deci omogućimo pristup sportu i da sva deca zaslužuju da se bave sportom“, ističe vaterpolista i trener u „Akademiji talenata“ Nikola Rađen.

Foto: M. Maksimović

Načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Popović kaže da se u narednim danima očekuje i dolazak dece iz Novog Brda, Štrpca, Velike Hoče…

„Raduje to da je ponovo odziv dece veoma veliki, da su isto tako i roditelji zadovoljni manifestacijom, pogotovu u ovo vreme, kada situacija nije kako valja, da jednostvano organizujete nešto gde možete da izmamite osmehe neše dece i da deca budu zadovoljna“, rekao je Popović.

Škola će trajati do 19. jula, kada će biti organizovana vaterpolo utakmica, deca dobiti priznajnja, a pre toga, čekaju ih treninzi.

„Deca uče ovde osnovne stvari o plivanju, deca ovde uče osnovne stvari vaterpola. Neplivači nauče da plivaju, tj. proplivaju, deca koja plivaju koriguju i unaprede svoj stil, vaterpolisiti se probiju u vaterpolu. Spojili smo lepo i korisno i mislim da će mališani uživati ovo leto“, tvrdi Rađen.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić ističe da škola plivanja ima puno banefita kada je zdravstvena i fizička kultura u pitanju.

„Plivanje je jedan od najzdravijih sportova za fizički razvoj dece, plivanje je, mogu slobodno da kažem, prevencija zdravlja. Zahvaljujem se još jednom organizatorima i nadam se da će ova škola plivanja i vaterpola postati deo sportske tradicije u Gračanici“, rekla je Šubarić.

Škola plivanja i vaterpola organizovana je od strane Upravnog odbora, Privremenog organa grada Prištine i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: