fbpx

EU: Priština trebalo da odobri posetu Petra Petkovića KiM

Европска унија

Portparol EU Peter Stano kaže da je današnja poseta direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića bila najavljena u skladu sa procedurama i da je trebalo da je odobre institucije u Prištini, prenosi Tanjug.

Peter Stano je naveo da je EU poslednjih dana dobila dva obaveštenja da Petar Petković namerava da poseti KiM.

„Prvo obaveštenje proceduralno nije bilo u skladu sa Ugovorom o službenim posetama, kojim se regulišu procedure obaveštavanja i vršenja službenih poseta. Drugo obaveštenje je, međutim, bilo u potpunosti u skladu sa Aranžmanima i stoga je poseta trebalo da bude odobrena“, naveo je Stano u pisanoj izjavi za Tanjug.

Portparol EU dodaje da zvanične posete između Beograda i Prištine igraju važnu ulogu u unapređenju normalizacije odnosa i međusobnog razumevanja i podvlači da ih ne treba ih politizovati.

„EU apeluje na obe strane da u dobroj nameri reše sve takve nesuglasice i nesporazume u dijalogu koristeći uspostavljene kanale komunikacije oficira za vezu. Obe strane treba da poštuju sve prethodne sporazume i sprovedu obaveze koje su na čekanju, uključujući i one koje se odnose na zvanične posete“, zaključio je Stano.

Izvor: Tanjug
%d bloggers like this: