fbpx

Petković sa italijanskim ambasadorom o dijalogu, nestalima, energetici…

Лука Гори и Петар Петковић Фото: Канцеларија за Ким

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Republike Italije u Republici Srbiji Lukom Gorijem.  

Petković je sagovornika informisao o toku dijalaoga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM, uz podsećanje da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, što se, kako je rečeno, ne može reći i za Prištinu, „koja više od devet godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je za srpsku stranu ključno pitanje“.

Sagovornici su razgovarali i o problemima u rešavanju pitanja nestalih, o primeni sporazuma o enrgetici i drugim pitanjima, „važnim za uspostavljanje trajnog mira, međusobnog poverenja i za građenje suživota u pokrajini“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Petković je ukazao i na nesprovođenje sporazuma o poštovanju slobode kretanja i posete zvaničnika Kosovu i Metohiji, što se manifestovalo i 12. i 13. jula kada su mu vlasti u Prištini ponovo zabranile da poseti KiM. Na taj način, navode iz Kancelarije, „Priština je pokazala jasnu nameru da nastavi da krši postignute dogovore, što vodi kontinuiranom udaljavanju od dijaloga i procesa  normalizacije odnosa na terenu“.

„Iako Priština stalno i otvoreno pokazuje da nije zainteresovana za trajnu, bezbednosnu stabilizaciju prilika u regionu, Beograd će i dalje ostati posvećen dijalogu i normalizaciji stanja u pokrajini“, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju  Petar Petković.

Na kraju sastanka, Petković je istakao da se Beograd nada nastavku uspešne saradnje sa italijanskim partnerima, u traženju kompromisnih rešenja za postojeće probleme u regionu.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: