fbpx

Rakić sa predsedavajućim OEBS-a: Neophodno što hitnije formiranje ZSO

Збигњев Рау и Горан Ракић Фото: МЗЗП

„Značaj i hitnost formiranja Zajednice srpski opština, veoma osetljiva bezbednosna situacija i veliki broj incidenata kada su u pitanju srpske sredine“, bile su ključne teme sastanka ministra za zajednice i povratak i predsednika Srpske liste Gorana Rakića sa predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministrom spoljnih poslova Poljske, Zbignjev Rauom.

Rakić i predsedavajući OEBS-a Rau, su se danas sastali u Prištini, a tokom susreta ministar je svom sagovorniku preneo da „mir i stabilnost nemaju alternativu i da OEBS ima važnu ulogu u ovoj oblasti“.

Naglasio je da se danas problemi na Kosovu produbljuju ili rešavaju veoma sporo, i da srpska i druge nevećinske zajednice nailaze na prepreke u ostvarivanju svojih prava.

”Umesto da za goruće probleme nađemo rešenja, mi imamo sve veći broj problema u sferama koje se tiču normalnog funkcionisanja svakog društva, što je veoma zabrinjavajuće. Govorimo da je formiranje Zajednice srpskih opština nešto što će Srbima na Kosovu rešiti mnoge probleme, upravo se zato ona mora formirati odmah, bez ikakvih odlaganja”, kazao je Rakić.

Ministar je naglasio da ga zabrinjava činjenica da „pokušaji da se napravi pomak u procesu povratka ne nailaze na razumevanje, već se kako je rekao, naprotiv ovaj proces sve više obesmišljava što je, ističe, nedopustivo jer mnoge raseljene porodice i dalje žele da se vrate.

Rakić je takođe istakao da se Srpska pravoslavna crkva na Kosovu danas suočava sa mnogim problemima i da se oni mogu jedino rešiti, kako je naveo, ukoliko za to postoji iskrena volja da se problemi rešavaju.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: