fbpx

Različiti stavovi o tome kada će formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom biti na dnevnom redu dijaloga

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

„Nakon poslednje runde razgovora u kabinetu Miroslava Lajčaka, gde smo bili Besnik Bisljimi (Besnik Bislimi) i ja, Bisljimi je otvoreno rekao da je Priština spremna da razgovara o Zajednici opština sa srpskom većinom, nakon postizanja sporazuma o energetici. Postigli smo sporazum o energetici i prokrčen je put za formiranje Zajednice“, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju za Ratio televiziju Srbije. Glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi, demantovao je da se obavezao da zajednica opština sa srpskom većinom bude naredna tema dijaloga.

Izvor: Kallzo.com

Besnik Bisljimi je demantovao da se obavezao da će se nakon finalizacije mape puta za sprovođenje Sporazuma o energetici, razgovarati o Zajednici srpskih opština. Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, rekao je da srpska strana u kontinuitetu postavlja pitanje Zajednice, ali nije potvrdio da je kosovska delegacija prihvatila da na budućim sastancima razgovara o ovom pitanju. Međutim, Lajčak je istakao da političke sporazume kao što je ovaj o Zajednici koji su potpisani i ratifikovani u Skupštini, moraju sprovesti obe strane.

Priština i Beograd su potpisali mapu puta za sprovođenje sporazuma o energetici potpisanih 2013. i 2015. godine. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petar Petković je rekao da je nakon potpisivanja ovog sporazuma prokrčen put za razgovor o formiranju Zajednice srpskih opština. Štaviše, on kaže da je za to dobio obećanje od zamenika premijera Kosova, Besnika Bisljimija.

„Nakon poslednje runde razgovora u kabinetu Miroslava Lajčaka, gde smo bili ja i Besnik Bisljimi (Besnik Bislimi), Bisljimi je otvoreno rekao da je Priština spremna da razgovara o Zajednici opština sa srpskom većinom, nakon postizanja sporazuma o energetici. Postigli smo sporazum o energetici i prokrčen je put za formiranje Zajednice“, rekao je Petković za RTS.

Međutim, ovo je demantovao zamenik premijera Vlade Kosova, Besnik Bisljimi.

„Ako verujete mojim izjavama, javno sam izjavio da ćemo o pitanju manjina razgovarati kada suverenitet, teritorijalni integritet i funkcionalnost Kosova nisu dovedeni u pitanje. Nijedan od uslova nije ispunjen. Znate, o tome se može razgovarati kada se suverenitet, teritorijalni integritet i funkcionalnost Kosova ne dovode u pitanje, kada Srbija prizna Kosovo, kada imamo normalizaciju odnosa i kada Srbija kaže da je ne zanima nijedan mehanizam koji ima izvršne nadležnosti“, poručio je Bisljimi.

„Ovo je naša alternativa stvaranju fonda koji omogućava integraciju srpske zajednice“, rekao je on i dodao da su oni za maksimalnu zaštitu i maksimalno unapređenje manjinskih prava, po principu reciprociteta. Prema njegovim rečima, Zajednica ne predstavlja mehanizam za zaštitu prava manjina.

Čak je rekao da Petković iznosi neistinite stvari.

„Za mene je uvredljivo kada se u kontekstu dijaloga ne pozivate na moje izjave već se pozivate na izjave mog protivnika u dijalogu. Da ste potrošili samo pet minuta vremena da izvučete izjavu koju je Petković dao u Briselu, videli biste da u toj trominutnoj izjavi ima 20 laži“, rekao je Bisljimi u intervjuu za Debat Plus na RTV Dukađini.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, rekao je da je Zajednica opština sa srpskom većinom politički sporazum koji je već ratifikovan u Skupštini Kosova te da, prema njegovim rečima, nije tehnički sporazum, već politički. On, međutim, nije rekao da je sada prokrčen put da se razgovara o primeni ovog sporazuma, iako je potvrdio da srpska strana to traži u kontinuitetu.

„Za mene je to pitanje principa međunarodnog prava, pacta sunt servanda, što znači da se postignuti sporazumi moraju primeniti. Dakle, Zajednica je politički sporazum koji je ratifikovan u vašem parlamentu, dakle, nije tehnički sporazum, već je politički, a vi dobro znate da srpska strana u dijalogu ovo smatra najvažnijom tačkom”, rekao je Lajčak.

U intervjuu za KALLXOPërnime, on je rekao da je u interesu obe strane da ne beže od ove obaveze, već da počnu da razgovaraju o tome kako će je rešiti.

„Ne, to nije glavni sporazum, ima puno sporazuma koji se moraju primeniti, jer kao što sam rekao, svi sporazumi potpisani u prošlosti moraju biti primenjeni. Redosled pitanja treba da bude dogovoren između dve strane, ali naravno ovo pitanje redovno izlaže Srbija, međutim mislim da je u interesu obe strane, dakle i Srbije i Kosova, da ne beže od ove obaveze, već hajde da počnemo da razgovaramo o tome kako da je rešimo”, rekao je Lajčak.

Evropska unija pozdravila je sporazum o energetici zaključen između Kosova i Srbije kao korak ka normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda. EU je podstakla obe strane da ostvare dalji napredak u tom duhu, u svim ostalim otvorenim pitanjima.

Sporazum o energetici postignut je 2013. godine, a potom je potvrđen 2015. godine. EU će takođe odigrati ulogu fasilitatora u primeni ovog sporazuma. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Josep Borell rekao je u svom odgovoru da je ovo važan korak za dijalog. Borel je istakao da je telefonom razgovarao sa premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Prvobitni sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom postignut je 2013. godine, dok su 2015. Kosovo i Srbija uz posredovanje EU postigli još jedan dodatni sporazum o osnivanju Zajednice.

Ustavni sud Kosova je konstatovao da principi istog nisu u skladu sa Ustavom Kosova, ali je zaključio i da se ti principi mogu harmonizovati pravnim aktom Vlade Kosova.


Tekst izvorno preveden sa albanskog.


 

%d bloggers like this: