fbpx

Knjige „“Tamni“ i „Mračni“ koridori moći“: Pokušaj da se razume kako funkcioniše svet politike i moći

Књиге др Мише Ђурковића; Фото: А. Марковић

Tribina na kojoj su predstavljene knjige „Tamni koridori moći“ i „Mračni koridori moći“, autora dr Miše Đurkovića, održana je u čitaonici „Darinke Jevrić“ u Domu kulture u Gračanici. Knjige se bave razumevanjem sveta u kojem živimo, istakao je autor.

Dve knjige, „Tamni koridori moći“ i „Mračni koridori moći“ nastale su kao deo dugogodišnjeg istraživanja, a bave se razumevanjem sveta u kojem živimo i različitih sistema moći koji su uticali na rešavanje, između ostalog i srpskog pitanja, uključujući i pitanje Srba na Kosovu i kosovskog pitanja generalno.

„Opet sa druge strane i nešto što nam možda može pomoći da razumemo kako se ovaj svet transformiše. Na vrlo radikalne brze načine stvari koje su do skoro bile nezamislive, na primer, odjednom postaju nešto što definiše naš život svakodnevno“, naveo je Đurković.

Knjige su nastale kao ideja pokušaja da se razume kako stvarno funkcioniše svet politike i moći.

„Kada uđete u praktičnu politiku i vidite odnose ljudi kako funkciošu, vidite da to uglavnom nema nikakve veze sa onim što su vas učili na fakultetu“, dodaje autor, koji je diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a magistrirao i doktorirao na problemu političke filozofije i političke teorije.

Tribina dr Miše Đurkovića; Foto: A. Marković

Đurković se osvrnuo i na digitalizaciju, istakavši da se ovom temom u „Mračnim koridorima moći“ jako mnogo bavio.

„Zato što ceo sistem u kome mi živimo, na koji smo navikli da negde kamere budu daleko od nas, došli smo u situaciju da svaki ovaj ekran ne samo da nas prisluškuje, prati, skuplja sve podatke o nama, nego sve više utiče na to da nas usmerava šta ćemo da želimo, šta hoćemo, šta možemo, šta nećemo itd“, kaže Đurković, navodeći da se digitalizacija promenila u poslednjih 10 godina.

„Svet u kome mi živimo, u kojem funkcionišemo, to i sami vidite od GPS, Google street view-a preko reklama koje izlaze non stop, to je način na koji Google deluje. Poslednjih 20 godina, od 2000/2001. godine na ovamo se potpuno promenio svet u kome živimo. Mi i ne shvatamo šta se dešava“, upozorio je Đurković.

Ana Marković

 

 

%d bloggers like this: