fbpx

MZK: Nema pooštravanja antikovid mera, broj obolelih korona virusom ne zahteva bolničko lečenje

Илустрација фото: pixabay/MiroslavaChrienova

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da antikovid mere, koje su odobrene 30. aprila, ostaju na snazi i trenutno se ne očekuje njihovo pooštravanje, prenose mediji na albanskom. Inače, poslednjih dana ponovo je počeo da raste broj obolelih korona virusom u albanskim sredinama na Kosovu, podsećaju iz Ministarstva zdravlja.

„Ministarstvo je prihvatilo preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova i Saveta stručnjaka za COVID 19, te je preporuka ovih organa da se nastavi sprovođenje mera koje su na snazi od 30. aprila. Zaštitne maske treba nositi u zatvorenom prostoru, građani treba da se odazivaju na pozive za vakcinaciju, a oni koji imaju simptome treba da se testiraju“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva upozoravaju da se poslednjih dana beleži porast broja obolelih korona virusom, ali da nema teških oblika bolesti kojima je potrebno bolničko lečenje.

„Preduzeti koraci se odnose na mobilizaciju bolničkih kapaciteta u Službi kliničkih i univerzitetskih bolnica Kosova, kao i u opštim bolnicama, povećanje broja testova i praćenja kontakata, obezbeđivanje dovoljnih količina vakcina protiv COVID-19, omogućavanje vakcinacije četvrtom dozom osoba starijih od 60 godina i takođe, omogućavanje vakcinacije dece uzrasta 5-11 godina pedijatrijskim dozama“, piše u saopštenju Kosovskog ministarstva zdravlja.

Trenutno je u albanskim sredinama na Kosovu aktivno 6.418 slučajeva korona virusa.

Ana Marković
%d bloggers like this: