fbpx

Petković: Produktivan dijalog se može imati samo sa konstruktivnim sagovorinikom, što Aljbin Kurti nije

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Ne može neko ko otvoreno negira obavezu Prištine da sprovede Briselski sporazum, posebno u delu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, da optužuje Beograd za blokadu dijaloga, a ponajmanje osnova za to ima Aljbin Kurti čija politika počiva na lažima i mržnji prema Srbiji i Srbima”, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, povodom izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Beograd izbegava dijalog.

U saopštenju piše da će Beograd na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem uvek biti spreman da se odazove svakom pozivu na dijalog, ali produktivan dijalog se može imati samo sa kredibilnim i konstruktivnim sagovornikom, što Kurti nije i nikada nije ni bio.

“Na njegove optužbe da Beograd koči primenu dogovora postignutih uz posredovanje EU mogu da odgovorim samo jednom porukom: omogućite formiranje Zajednice srpskih opština na način kako je ona definisana Briselskim sporazumom, a u skladu sa obavezama koje su na sebe preuzeli pregovarači Prištine”, navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje da pitanje Zajednice srpskih opština je jedini pouzdan lakmus papir kojim se meri nečija konstruktivnost i opredeljenosti za dijalog.

“Umesto toga, Kurti opsesivno progoni zvaničnike Srpske liste i gotovo svakodnevno preti Srbima na severu Kosova i Metohije, i razumljiva je njegova nervoza zbog poruka političkih predstavnika srpskog naroda u pokrajini da se ne plaše ni njega ni njegovih pretnji. Zna Kurti dobro da Srbi imaju svoje zaštitnike koji nikada neće dozvoliti da sprovede svoje ratnohuškačke planove na štetu srpskog naroda na KiM i zato i napada Milana Radoičića”, navedeno je u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da se Kurtijevi snovi o etnički čistom samoproglašenom „Kosovu“ nikada neće ostvariti i da nećemo odustati od zaštite ličnih i kolektivnih prava našeg naroda u pokrajini i dozvoliti da se nad Srbima severno ili južno od Ibra sprovodi nasilje.

“Dakle, gospodine Kurti, umesto što u propagandne svrhe sričete rečenice na srpskom, omogućite srpskom narodu da živi slobodno i bezbedno na svojim vekovnim ognjištima, dozvolite povratak prognanih Srba i ispunite obaveze iz Briselskog sporazuma! A onda ćemo moći da merimo ko je konstruktivniji u dijalogu”, zaključio je Petković.

Ana Marković
%d bloggers like this: