fbpx

KFOR: Manastir Visoki Dečani je jedini verski spomenik na Kosovu koji čuva KFOR i nastavićemo da ga obezbeđujemo

Припадници КФОР-а обезбеђују манастир Високи Дечани, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Iako je prošlo nekoliko dana od kako su predstavnici nevladine organizacije Europa Nostre boravili na Kosovu, tokom koje su posetili nekoliko kulturnih i verskih spomenika, u Prištini ne prestaju reakcije na njihov izveštaj, kojim je navedeno da su Visoki Dečani ugroženi, te da je potrebno da KFOR nastavi da 24 sata obezbeđuje manastir. Iz KFOR-a su poručili da je manastir Visoki Dečani jedini verski spomenik na Kosovu koji čuvaju pripadnici KFOR-a i da će nastaviti da ga obezbeđuju.

KFOR je u izjavi za Gazeta Ekspres naveo da je manastir Visoki Dečani jedini verski spomenik na Kosovu koji čuvaju pripadnici ove misije, ne navodeći detalje koje su to bezbednosne situacije sa kojima se ovaj manastir susretao, a što je bio razlog za predstavnike Europa Nostre da zatraže od misije KFOR-a da nastave da ga obezbeđuju.

„KFOR ostaje u potpunosti fokusiran na svakodnevnu implementaciju svog mandata (prema Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine), kako bi osigurao bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. U okviru ovog zadatka, KFOR pažljivo prati bezbednosnu situaciju na Kosovu, uključujući manastir Visoki Dečani i okolinu. Manastir Visoki Dečani u Dečanima je jedini verski spomenik koji čuva KFOR i vodeća misija NATO-a na Kosovu nastavlja da pomno prati sve što može uticati na bezbednosnu situaciju, a posebno na sva pitanja vezana za manastir Visoki Dečani“, navodi se u odgovoru KFOR-a Gazeti Ekspres.

Iz KFOR-a su dodali da se poslednji incident dogodio 2016. godine, kada je Kosovska policija zaplenila oružje i ekspolziv nedaleko od manastira.

„Poslednji incident kod manastira Visoki Dečani dogodio se 2016. godine, kada je Kosovska policija zaplenila oružje i eksploziv. Od tada nije identifikovana nikakva direktna fizička opasnost po ovaj manastir”, navedeno je u izjavi KFOR-a.

Odgovarajući na pitanje prištinskog lista da li je i posle 23 godine potrebno i dalje svakodnevno čuvanje Visokih Dečana, iz KFOR-a su rekli da to zavisi od uslova, a ne vremenskog perioda.

„KFOR ima fleksibilnu i vidljivu operaciju na terenu, što omogućava da se odmah pozabavimo svakim razvojem događaja koji mogu uticati na bezbednosnu situaciju. KFOR deluje u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i EULEKS-om, u skladu na tri nivoa bezbednosnog odgovora na krizne situacije. Jedini izuzetak je manastir Visoki Dečani, gde KFOR prvi reaguje na svaku bezbednosnu pretnju manastiru. Kfor s vremena na vreme ispituje situaciju“, dodaje se u izjavi.

Gazeta Ekspres takođe piše da je pored bezbednosne situacije oko manastira Visoki Dečani, sporno pitanje i vlasništvo nad 24 hektara manastirske zemlje.

Ustavni sud Kosova je 2016. godine presudio da to zemljište pripada manasitiru Visoki Dečani, ali do danas ta odluka nije sprovedena. Svake godine predstavnici međunarodne zajednice traže od kosovskih institucija da se ova sudska odluka sprovede i da se zemljište u katastru upiše na ime Visokih Dečana.

I predstavnici Europa Nostre u svom izveštaju su naglasili da je nesprovođenje ove odluke kršenje vladavine prava.

Izvor: Gazeta Ekspres
Tekst je izvorno preveden sa albanskog
%d bloggers like this: