fbpx

Kancelarija za KiM: Na Merdaru zadržana vozila hitne pomoći

хитна помоћ, фото; ГрачаницаОнлајн

Pripadnici Kosovske policije jutros, oko 6:30 časova, držali su na prelazu Merdare dva vozila Hitne pomoći iz srpskih sredina na KiM, pod izgovorom da poseduju dokumenta srpskih institucija, koje nazivaju  „paralelnim institucijama“, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da su srpske institucije na Kosovu i Metohiji legalne institucije u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije i nikada ne mogu biti paralelne.

“To je realnost koju Aljbin Kurti želi da nasilno ukine i zato mu je meta sve što je srpsko. Zbog svoje politike mržnje i ostrašćenosti prema srpskom narodu, Aljbin Kurti je očigledno spreman i da ugrozi živote teško obolelih pacijenata i ne bira nikakva sredstva u svojoj političkoj borbi”, navedeno je u saopštenju.

Dalje se dodaje da je prvo na Merdaru zadržan sanitet iz Štrpca koji je jutros krenuo da preuzme teško obolelog pacijenta S. S. (71), koji je operisan u Nišu od karcinoma, a pripadnici Kosovske policije vozača su na prelazu držali više od sat i po vremena. Sličan scenario dogodio se i juče, kada je vozilo sa pacijentom na prelazu držano više sati.

Potom je na istom prelazu zadržano i vozilo Hitne pomoći iz Lipljana koje je prevozilo nepokretnog i teško obolelog pacijenta M. M. (77), koji se uputio na zdravstvenu intervenciju u Beograd.

“Iako su oba vozila imala sve uredne papire, zavodni pečat i broj, pripadnici KP na Merdaru tvrdili su da takvi dokumenti nisu validni i da sledeći put vozila neće moći da prođu, iako ovakva medicinska dokumentacija predstavlja validni osnov za prelaz administrativne linije. Nema sumnje da je po nalogu Aljbina Kurtija počeo lov na medicinske ustanove i pacijente iz srpskih sredina na KiM, baš kao što je u vreme pandemije korona virusa progonio srpske lekare i lovio srpske vakcine”, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije poručuju prištinskom premijeru Aljbinu Kurtiju da “umesto da formira Zajednicu srpskih opština, u okviru koje bi, u skladu sa Prvim briselskim sporazumom, funkcionisale i srpske zdravstvene institucije, prosveta i lokalna samouprava, Kurti gazi sve dogovore i nastavlja da urušava dijalog”.

“Životi i zdravlje ljudi moraju biti iznad svake dnevne politike i Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje i od međunarodnih predstavnika da ulože svoj autoritet i stanu na put ovakvom anticivilizacijskom i nehumanom postupanju vlasti Privremenih inatitucija u Prištini”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ana Marković

 

%d bloggers like this: