fbpx

Meta u Prištini: Žao mi je što nisam više učinio za Kosovo; Osmani: Kosovo i Albaniju spaja evroatlantska budućnost

Фото Фејсбук: Иљир Мета

Predsednik Albanije Iljir Meta stigao je u svoju dvovnevnu i, kako je najavljeno, poslednju posetu Prištini u okviru svog predsedničkog mandata, koji se završava 25. jula. On se sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, a na zajedničkoj konferenciji za novinare je poručio „da mu je žao što za pet godina svog predsedničkog mandata nije mogao više da učnini za Kosovo, zbog, unutrašnjih problema u Albaniji“.

„Imam ustavnu i moralnu obavezu, kao i svaki građanin prema Kosovu, ali mi je žao što nisam mogao veću podršku da pružim Kosovu, jer sam imao unutrašnje probleme u svojoj zemlji u ovih pet godina. Ali obećavam da ću od 25. jula učiniti više za Kosovo“, izjavio je Meta.

On je dodao i da je uvek imao odlične odnose sa kosovskim institucijama, te da se nada da će i novoizabrani predsednik Albanije nastaviti tradicionalno prijateljstvo.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ponovila je da su Kosovo i Albanija pre mesec dana potpisali 19 sporazuma i da je nepohodno da se oni implementiraju, što bi ojačalo saradnju između Kosova i Albanije.

„Ostajemo fokusirani na našu poziciju kao nezavisne države. Naš cilj je jasan, članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. Kosovo se priprema da aplicira za kandidaturu u EU. Mnogo toga spaja Kosovo i Albaniju, ali ono što nas najviše spaja je evroatlantska budućnost“, naglasila je Osmani.

Planirano je da se odlazeći predsednik Albanije sastane sa predsednikom Skupštine Gljaukom Konjufcom, a svoju posetu završava sutra.

Poseta Iljira Mete Kosovu je poslednja zvanična poseta koju ima kao albanski predsednik, a 25. jula će svoj mandat predati novoizabranom predsedniku te zemlje Bajramu Begaju.

Ana Marković
%d bloggers like this: