fbpx

Održan koncert „Orkestra mladih Zapadnog Balkana“ u Prištini: Muzika nas spaja

Концерт Оркестра младих Западног Балкана; Фото: В. Ћуп

U centru „Bogdanopolisa“, ispod Katedrale „Majke Tereze“ u Prištini, sinoć je održan koncert klasične muzike „Orkestra mladih Zapadnog Balkana“ (eng. WBYO), pod dirigentskim vođstvom Desara Sulejmanija iz Albanije . „Muzika nas spaja“, poruka je članova ovog orkestra.

Mladi profesionalni muzičari iz Novog Sada, Beograda, Berana, Kotora, Kruševca, Đakovice, Kikinde, Niša, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Skadra, Skoplja, Tirane i Tuzle, na skoro dvočasovnom koncertu pokazali su svoje pravo umetničko umeće.

„Dolazim iz Kotora i sviram violinu. Slučajno sam saznala za ovaj orkestar i poželela sam da se pridružim. Atmosfera u orkestru je fenomenalna, svi se slažemo i dopunjujemo. Muzika nas spaja“, poručila je Jelena Jovović, članica orkestra iz Crne Gore.

This slideshow requires JavaScript.

Članovi „Orkestra mladih Zapadnog Balkana“ predstavili su svim ljubiteljima klasične muzike zahtevan i privlačan program gudačkih instrumenata.

„Prvi put sam u ovom orkestru i osećaj je predivan“, kaže Milica Simić, koja dolazi iz Kruševca, a svira vilončelo.

„Poruku koju želimo da pošaljemo jeste da opet mladi čiste nerede koje su nam ostavili u nasleđe i uspešno to radimo, pa eto stariji mogu nešto da nauče i od nas“, navodi Fuad Šetić, dirigent iz Sarajeva.

Koncert Orkestra mladih Zapadnog Balkana; Foto: V. Ćup

„Orkestar mladih Zapadnog Balkana“ osnovan je 2019. godine, okuplja 60 mladih muzičara, a cilj je saradnja između ovih muzičara u svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Koncertu je prisustvovao i šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Tomaš Sunjog, kao i predstavnici Ambasada na Kosovu.

Sledeći koncert održaće se večeras u Skoplju, a u nedelju orkestar nastupa u novosadskoj Sinagogi.

Ana Marković

 

 

 

 

 

%d bloggers like this: