fbpx

Visoki Dečani: Nepohodna nam je zaštita KFOR-a

Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da manastiru Visoki Dečani nije potrebna zaštita KFOR-a, oglasilo se bratstvo ovog manastira na Twiteru, ponovivši da su Visoki Dečani pretpeli četiri oružana napada od strane albanskih ekstremista.

“Kosovski ministar kulture kaže da Visokim Dečanima nije potrebna zaštita KFOR-a. To je zbog četiri oružana napada KS/albanskih ekstremista, ispisivanja ISIS grafita na zidovima našeg manastira, hapšenjem naoružane albanske grupe 2016. godine ispred naše kapije, kao i nepoštovanje zakona i sudske odluke kosovske vlade”, navodi se u objavi.

Iz Visokih Dečana su poručili da je potebno prisustvo KFOR-a zbog političke, pravne i bezbednosne nestabilnosti za nealbanske građane Kosova.

“Vlada Kosova se prema ovoj teritoriji ponaša kao zemlji etničkih Albanaca. Manastir Dečani je izložen čestom negiranju našeg identiteta, zakonskih prava i govora mržnje u medijima”, dodaje se u objavi.

Takođe se ističe da je Srpska pravoslavna crkva odlučna da sačuva svoj identitet, imovinska prava i verske slobode.

“Sve dok naš život na Kosovu ne bude ugrožen (kao što su priznali UNESCO, Europa Nostra i drugi izveštaji međunarodnih organizacija) potrebna nam je i institucionalna i bezbednosna zaštita od strane KFOR-a”, zaključeno je u objavi bratstva manastira Visoki Dečani.

Ana Marković

 

 

%d bloggers like this: