fbpx

Kosovska agencija za statistiku: Kosovo najviše uvozi robu iz Srbije, a izvozi u Severnu Makedoniju

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Производи у маркетима означени заставама порекла


Kosovska agencija za statistiku saopštila je da je trgovinski deficit u junu ove godine povećan za 30,5 odsto u osnosu na prošlu godinu, te da je razlog tome povećanje uvoza, pišu danas mediji na albanskom. Prema podacima kosovske agencije Kosovo najviše uvozi robu iz Srbije, a izvozi u Severnu Makedoniju.

Podaci spoljnotrgovinskog prometa na Kosovu ukazuju da je trgovinski deficit ove godine iznosi 418,1 milion evra, a da je prošle godine bio 320,4 miliona evra. U junu mesecu je izvezena roba u vrednosi od 74,6 miliona evra, dok je uvezena vredna 492,8 miliona evra.

Izvoz: “Oko 24,3 odsto izvoza čine bazni metali, 18,6 odsto različiti proizvodni artikli, 14,7 odsto čine plastika, gume i drugi prozvodi napravljeni od ovih materijala, 8,6 odsto je gotova hrana, piće i duvan, 7,5 odsto su mineralni proizvodi i 4,2 odsto proizvodi od kamena, gipsa, keramike i stakla”.

Uvoz: “Oko 16,4 odsto uvoza čine mineralni proizvodi, 12,8 odsto bazni metali, 12,4 odsto čine gotova hrana, pica i duvan, 10,3 odsto mašinska i električna oprema, 7,5 odsto prevozna sredstva, 7,4 odsto čine plastika, gume i proizvodi napravljeni od ovih materijala i 6,8 odsto su proizvodi hemijske industrije”, podaci su Kosovske agencije za statistiku.

Iz Kosovske agencije za statistiku navode i da je izvoz kosovskih proizvoda u zemlje Evropske unije dostigao 24 miliona evra, dok je uvoz iz 27 zemalja članica 192,4 miliona evra.

“Glavne zemlje gde Kosovo izvozi robu su Nemačka, Italija i Holandija, a uvozi iz Nemačke, Grčke i Italije”, dodaju iz kosovske agencije.

U junu ove godine izvoz robe sa Kosova u zemlje potpisnice CEFTA sporazuma dostigao je 28,2 miliona evra, te da su glavne zemlje u koje se izvozi roba Severna Makedonija sa 13,4 odsto, Albanija sa 12 odsto, Srbija sa 5,8 odsto i Crna Gora sa 5 odsto.

“Što se uvoza tiče, Kosovo najviše uvozi iz Srbije sa 6,8 odsto, zatim Severne Makedonije sa 5,3 odsto i Albanije sa 5 odsto”, navodi se u saopštenju Kosovske agencije za statistiku.

Ana Marković
%d bloggers like this: