fbpx

Kosovski MUP: Policija spremna da od 1. avgusta sprovede vladinu Odluku o izdavanju posebnog Dokumenta koji zamenjuje srpske lične karte

прелаз Мердаре, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Na osnovu odluke Vlade Kosova, koja se odnosi na prolazak administrativnih prelaza za građane koji imaju lične karte koje izdaje Republika Srbija, kosovska policija izvršila je sve neophodne pripreme za sprovođenje ove odluke, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.

Kako se navodi, Odlukom je predviđeno da se od 1. avgusta 2022. godine svakom licu koje prelazi administrativne prelaze sa srpskim ličnim dokumentima izdaje poseban Dokument za ulazak/izlazak, koji privremeno zamenjuje upotrebu ličnih dokumenata.

“Sa Dokumentom za ulazak/izlazak građani će moći da se kreću na celoj teritoriji Kosova i da ih koriste u državnim institucijama. U cilju sprovođenja ove Odluke i omogućavanja brze odrade Dokumenta za ulazak/izlazak, Policija Kosova je sprovela sve neophodne pripreme u vidu tehničkih i logističkih kadrova”, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova dodaju da će policija blisko sarađivati sa nadležnim institucijama kako bi se bez problema sprovodila vladina Odluka.

U saopštenju MUP-a koje je novinarima poslato i na srpskom jeziku, obrazložena je odluka, koja, stupa na snagu 1. avgusta:

  • Svako lice koje prelazi administrativne prelaze sa Kosovom od 1. avgusta 2022. godine sa ličnim dokumentima koje izdaje Republika Srbija dobiće izlazno/ulazni Dokument.
  • Dokument za ulazak/izlazak zamenjuje originalna lična dokumenta prilikom ulaska i kretanja na teritoriji Kosova, kao i za korišćenje u kosovskim institucijama.
  • Dokument za ulazak/izlazak će se izdavati na svim kopnenim i vazdušnim graničnim prelazima.
  • Dokument za ulazak/izlazak ima rok važenja od devedeset (90) dana.
  • Sa ulazno-izlaznim dokumentom biće opremljena i lica mlađa od 16 godina, koja nemaju ličnu kartu, ali pod uslovom da sa sobom imaju Izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom.
Ana Marković
%d bloggers like this: