fbpx

Kroz Laplje Selo i Preoce potrebna gas maska; I ovog leta bez rešenja za zagađenu reku Gračanku

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Meštani Lapljeg Sela i Preoca nerado dočekuju leto i povećanje žive u termometru. Zagađenost reke Gračanke koja protiče kroz ova sela postala je nepodnošljiva za meštane koji tu žive, a najviše ih brine opasnost od moguće zaraze.

Nekada, u vrelim letnjim danima, meštani Lapljeg Sela su se rashlađivali pored reke Gračanke, a često su njome i zalivali baštu. Sada, od nepodnošljivog smrada, ne mogu ni da stoje pored reke, a prozore na kućama koje se nalaze u blizini, ne otvaraju.

A sve je počelo 2012. godine, kada je navodno nepoznati Albanac iz susedne Ajvalije počeo da ispušta hemijski otpad nepoznate sadržine iz svoje fabrike, koji se preko plodnih srpskih njiva, uliva u Gračanku.

“Tu dolazi smrad iz Ajvalije, oni tu imaju neke fekalije u nekoj fabrici u kojoj rade i to uopšte nije zaštićeno, to tako ide celim selom i raznosi se bakteriološka infekcija”, kaže za naš portal Spasenija Živanović Roksandić, koja živi u Lapljem Selu.

Sa njom se slaže i Gordana Đorić, predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” iz Lapljeg Sela.

“To se svaki dan događa. Preko dana ne možete da izađete. Imam divnu hladovinu u dvorištu, ja ne mogu da uživam u toj hladovini zato što se oseća smrad iz reke”, navodi Đorić, dodajući da je u toku noći probudi nepodnošljivi miris koji dopire iz reke Gračanke.

Zbog nesaradnje prištinske opštine i kosovskog Ministarstva za zaštitu životne sredine sa srpskom opštinom Gračanica, problem se povećava. Inspekcijska služba opštine Gračanica ne može da vrši kontrolu u Ajvaliji koja pripada opštini Priština, a meštani više ne znaju kome da se obrate.

“Svi smo zabrinuti, ali nema efekta. Nema relevantnih institucija kojima možemo da se obratimo i ko uopšte obraća pažnju na žitelje i život tih građana koji ovde žive i svakodnevno udišemo ovakve fekalije”, ogorčena je Spasenija.

I Milena Zdravković iz Lapljeg Sela ističe da reka ponekad bude bistra, a ponekad dobije mlečno belu boju.

“Nekada zna da bude bela, plava, ljubičasta, zavisi od onoga što se u njoj najverovatnije nalazi. Preksinoć je bilo nepodnošljivo proći kroz selo. Iako živim na kraju selu, nekad se desi da taj neprijatan miris dođe čak i do nas. To je kilometar od same reke. Što znači da se problem dešava periodično, da nije konstantan, i da sigurno nije problem samo kanalizacije, nego da postoji nešto što nama zagorčava život ovde i što se dešava periodično”, naglasila je Zdravković, navodeći da je potrebno da se uradi neka studija izvodljivosti da se vidi šta je problem u Gračanki, pa da se tek onda ponudi rešenje.

Sada tokom letnjih meseci, kada temperatura dostiže i 40 stepeni, neprijatan miris je sve veći, a reka vrlo čudne boje. Meštani se pribojavaju od moguće zaraze.

“Naravno da smo zabrinuti za svoje zdravlje i za svoje živote. Mi smo nemoćni kao građani. Mi smo se obraćali svim nadležnim institucijama, ali sve je ostalo na jednom sastanku, a problem nije rešen. Jednostavno ne shvataju ozbiljno ovaj veliki problem koji utiče na zdravlje svih građana koji žive u selima gde prolazi ta reka”, rekla je Đorić.

Sama opština Gračanica je nemoćna da reši ekološku katastrofu. Potrebna je šira društvena akcija, ali ona za sada ostaje samo mrtvo slovo na papiru, u vidu ugovora sa nemačkim Gizom, koji će navodno očistiti reku. Čišćenje, očigledno, nije dovoljno.

Ana Marković
%d bloggers like this: