fbpx

Kurti i Osmani sa Blinkenom: Dijalog se mora okončati uzajamnim priznanjem

Kurti i Osmani sa Blineknom; Foto Fejsbuk: Aljbin Kurti

Kosovska predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti sastali su se sa američkim državnim sekretarom Entoni Blinkenom sa kojim su između ostalih tema razgovarali i dijalogu Beograda i Prištine i konačnom sporazumu koji bi, kako pišu mediji na albanskom, doveli do uzajamnog priznanja.

Američki Stejt Department je saopštio da je Blinken u razgovoru sa kosovskim zvaničnicima istakao da dijalog sa Srbijom koji se vodi uz posredovanje Evropske unije treba da se okonča uzajamnim priznanjem, što bi otvorilo put ka evroatlantskim integracijama.

Iz Stejt Departmenta je poručeno da se razgovaralo i o ukrajinskim i avganstanskim izbeglicama koje se nalaze na Kosovu.

Predsednica Kosova izjavila je da je na sastanku bilo reči o dijalogu, članstvu Kosova u međunarodnim organizacija, kao i partnerstvu između Kosova i SAD.

„Kosovo kroz svoju istoriju nije imalo moćnijeg partnera od SAD. Američka podrška je bila egzistencijalna u različitim fazama naše istorije i ostala je do dana današnjeg, jer bez te podrške ne možemo težiti da budemo deo međunarodnih organizacija. Imamo ambicije da budemo deo međunarodnih organizacija. Razgovarali smo o tome kako Kosovo može biti član NATO-a i o dijalogu sa Srbijom. Blinken i Bajden su jasni u svojoj podršci Kosovu da dijalog ne treba uticati na teritorijalni integritet Kosova i da treba da bude okončan međusobnim priznanjem“, rekla je Osmani.

Kosovski premijer je dodao je sa Blinekom razgovarano i o borbi protiv korupcije, ali i ukrajinsko-ruskom sukobu.

„Potvrdili smo da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom. Odnosi Amerike i Kosova su trenutno toliko jaki i istorijski duboki, jer mi smo prijatelji, partneri i saveznici“, naveo je Kurti.

Ana Marković
%d bloggers like this: