fbpx

Kancelarija za KiM: Razvaljena kapija crkve Svetog Spasa u Prizrenu

Razvaljena kapija; Foto: Kancelarija za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da razvaljena gvozdena kapija na ulazu u portu hrama Svetog Spasa u Prizrenu.

“Antisrpska i anticivilizacijska histerija ma Kosovu i Metohiji ne jenjava uprkos upornim apelima zvaničnog Beograda na smirivanje tenzija i zaustavljanje napada na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve”, navedeno je u saopštenju.

Dalje se dodaje da je najnoviji u nizu incidenata, otkrila grupa hodočasnika koja je otišla u obilazak crkve Svetog Spasa u Prizrenu, u naselju Potkaljaja i tamo zatekla razvaljenu gvozdenu kapiju na ulasku u crkveni posed.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva brzu reakciju policije, kojoj je prijavljen slučaj i najoštrije sankcije za izvršioce ovog zlodela.

“Ova crkva je više puta bila na meti vandala, ranije je otkinut krst, a pre toga su i ukradena vrata sa kapije. Inače, ovaj spomenik kulture od izuzetnog značaja albanski ekstremisti su zapalili i teško oštetili tokom martovskih nemira 2004. godine”, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije upozoravaju da je od početka godine ovo 13. napad na objekte Srpske pravoslavne crkve, što nedvosmisleno pokazuje stepen verske i nacionalne netolerancije Albanaca prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

“Pritisci na srpski narod i ugroženost verskih objekata rastu iz dana u dan, a albanski političari dodatno pojačavaju međuetnički raskol pokušajima da optuže Beograd za svu svoju nesposobnost da na prostoru KiM obezbede miran suživot za ljude svih nacionalnosti”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ana Marković
%d bloggers like this: