fbpx

EU: Pozvali smo i Beograd i Prištinu na sastanak u Brisel

Европска унија

Evropska unija saopštila je da je pozvala Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu, nakon što su sinoć na severu Kosova podignute tenzije, navedeno je u saopštenju EU.

Iz Evropske unije su reagovali nakon zaoštravanja situacije na severu Kosova zbog odluke kosovske vlade da primeni reciprocitet sa registarskim tablicama i dokumentima koje izdaje država Srbija.

Dalje se dodaje da je ideja o suspenziji odluke o registarskim tablicama i dokumentima proistekla od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Džozepa Borelja, nakon čega su stranke pozvane na sastanak u Brisel kojim će predsedavati EU.

„Nakon što je Kosovo prihvatilo zahtev Džozepa Borelja i Sjedinjenih Američkih Država da odlože planirane mere u vezi sa registarskim tablicama i ličnim kartama, pod uslovom da se uklone sve barikade, EU je pozvala obe strane da se sastanu u Briselu kako bi razgovarali o daljem putu“, navodi se u saopštenju..

Iz Brisela je takođe poručeno da je zamereno kosovskoj vladi što je “jednostrano delovala”, ali i Srbima koji su blokirali puteve.

“Svi uključeni moraju ostati mirni i svaka nekoordinirana i jednostrana akcija koja ugrožava stabilnost i sigurnost na terenu i ometa slobodu kretanja svih građana odmah mora biti zaustavljena”, zaključuje se u saopštenju EU.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je prethodno izjavio da nije dobio poziv iz Brisela, te da će, kada ga bude dobio, objaviti.

Ana Marković
%d bloggers like this: