fbpx

Na mesec dana Vlada Kosova odložila meru reciprociteta na srpske lične karte i tablice

Влада Косова

Kosovska vlada odlučila je da na 30 dana odloži sprovođenje mera o reciprocitetu na srpske lične karte i tablice, saopšteno je iz vlade, a prenose mediji na albanskom. Mediji takođe prenose da je do odlaganja došlo na zahtev Sjedinjenih Američkih Država.

Sprovođenje odluke o recirpocitetu trebalo da je počne danas, ali je vlada Kosova odlučila da na zahtev američkog ambasadora Džefrija Hovnijera odloži ovu odluku na mesec dana

“Vlada Kosova najoštrije osuđuje današnje blokiranje puteva na severu Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi na nelegalne objekte. Reč je o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i bezbednosti građana i naše zemlje. U popodnevnim i večernjim satima ove večeri bilo je brojnih agresivnih akcija koje je podsticao i pripremao zvanični Beograd”, navedeno je u saopštenju iz Kurtijevog kabineta.

Dalje se dodaje da je Kurti, zajedno sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, šefom kosovskog pregovaračkog tima Besnikom Bisljimijem i ministarkom spoljnih poslova, Donikom Gervalom razgovarali sa američkim i evropskim predstavnicima.

“Vlada Kosova se obavezuje da će od ponedeljka 1. avgusta 2022. godine odložiti sprovođenje dve odluke od 29. juna 2022. godine, do 1. septembra 2022. godine, kada će biti uklonjene sve barikade i uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putevima na severu Kosova”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se Kurti zahvalio međunarodnim partnerima, posebno američkom ambasadoru Džefriju Hovnijeru, na njihovoj posvećenosti i doprinosu.

Podsetimo, zbog najave uvođenja reciprociteta Srbi na severu Kosova postavili su barikade u Rudaru i Zupču. Očekuje se dolazak komandanta KFOR-a, koji će razgovarati sa okupljenim Srbima i njihovim političkim predstavnicima.

Ana Marković
%d bloggers like this: