fbpx

Na severu Kosova noć je protekla mirno; MUP Kosova počeo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata

Barikade u Rudaru; Foto: V. Ćup

Prva noć na barikadama na severu Kosova je prošla mirno. Između barikada od Rudara ka Jarinju nalaze se pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, a građani Severa još uvek nisu uklonili barikade. Nije bilo incidenata, a administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su i dalje zatvoreni.

Kako javlja reporterka Gračanica Onlajn na barikadama u Rudaru je okupljen veliki broj ljudi, a sever Kosova nadleće helikopter KFOR-a.

Od jutros su u opština na severu Kosova osvanuli bilbordi i plakati sa natpisom „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“. Sporazum o Zajednici srpskih opština postignut je 2013. godine, a do dana današnjeg nije primenjen, a kosovski premijer Aljbin Kurti je u više navrata izjavljivao da nikada neće formirati ZSO, te da ovaj Sporazum nije u skladu sa Ustavom Kosova.

Plakati ZSO u S.Mitrovici; Foto: V. Ćup

Barikade na severu Kosova su još uvek postavljene, a građani ih još uvek ne uklanjaju, jer, kako kažu, ne veruju kosovskim institucijama, koje su noćas oko ponoći odložile mere reciprociteta na mesec dana.

Barikade u Rudaru; Foto: V. Ćup

Sa druge strane, ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja je na Fejsbuku objavio da je od jutros počelo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata, koji zamenjuju srpske lične karte.

„Svim licima koji poseduju lična dokumenta koje izdaju vlasti Srbije davaće se ulazno-izlazni dokument koji će imati rok važenja od 90 dana na teritoriji Kosova. Ova odluka će nastaviti da se primenjuje sve dok se ne uklone barikade na severu i ne obezbedi slobodno kretanje robe i ljudi. Onoga trenutka kada se uklone barikade, ova odluka biće obustavljena do 1. septembra“, napisao je Svećlja.

Barikada na Jarinju; Foto: Gračanica Onlajn

Zbog zatvaranja administrativnih prelaza na Jarinju i Brnjaku, na prelazu Merdare formirane su kilometarske kolone. Građani tvrde da se na Merdaru čeka preko tri sata.

Ana Marković

 

%d bloggers like this: