fbpx

Svećlja: Izdat 1501 izlazno-ulazni dokument; Kurti: Nisam dobio poziv na sastanak sa Vučićem u Briselu

Ulazno-izlazni dokument; Foto: Gračanica Onlajn

Kosovski premijer Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja su na zajedničkoj konferenciji za novinare govorili o situaciji na severu Kosova. Svećlja je naveo da je danas izdat 1501 izlazno-ulazni dokument i da je povređeno 11 osoba tokom barikada na Severu.

„Od početka jučerašnjih dešavanja imamo 11 povređenih kosovskih državljana koji su dobili nepohodnu pomoć i nekoliko automobila građana i Kosovske policije koji su oštećeni od strane „kriminalnih i neleganih oružanih struktura“. Prema našim informacijama neke barikade su uklonjene, a drugi deo je počeo da se uklanja. Uveravamo sve građane da se ceo proces nastavlja u bliskoj koordinaciji između policijskih jedinica koje se nalaze na prelazima“, rekao je Svećlja.

Kosovski premijer izjavio je da nije dobio poziv od šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da se sastane u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Trebalo je da se sastanem sa predsednikom Srbije 19. jula, ali je on taj sastanak odložio za kraj avgusta, jer je bio zauzet pripremama za ono što se juče desilo. Izrazio sam spremnost da odem u Brisel kada nas pozove visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Borelj, ali taj poziv nisam dobio. Onoga trenutka kada ga dobijemo, svakako ćemo objaviti i izraziti svoj stav, a to je dijalog koji vodi ka obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije uz obostrano priznanje“, rekao je Kurti.

On je dodao da je pozvao međunarodnu zajednicu da osude, kako je nazvao, „nasilje i agresiju kriminalnih grupa na severu Kosova“.

„Sinić je došlo do pucnjave u pravcu Kosovske policije i postavljeno je devet barikada sa naoružanim muškarcima koji su zaustavljali građane u vozilima i pešake. Ilegalne strukture Srbije postale su kriminalne bande, agresivne kao retko kada do sada. Našoj zemlji nije lako, jer ih podržava ceo državni aparat našeg severnog suseda“, kazao je Kurti, ne zaboravljajući da se zahvali američkom ambasadoru Džefriju Hovnijeru, koji je, kako je naveo, „omekšao situaciju“.

Podsetimo, građani severa Kosova blokirali su juče administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, kao i Rudare, zbog odluke kosovske vlade da uvede reciprocitet na srpska lična dokumenta i tablice. Nakon zahteva Sjedinjenih Američkih Država, Kurti je sinoć odložio ovu meru na mesec dana. Tokom noći stizale su brojne dezinformacije o situaciji na severu, pucnjavi, povređenima, međutim, prema informacijama koje ima portal Gračanica Onlajn, barikade su protekle mirno i već danas su uklonjene. Područje severa Kosova tokom dana je nadgledao helikopter KFOR, koji je saopštio da pomno prati situaciju.

Ana Marković
%d bloggers like this: